Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

8 furcsaság a demokraták szombati, elnök-jelölti vitájából

Sümeghi Lóránt

2015.12.21. 08:22

Vajon lesz-e Hillary Clinton férjébõl First-lady?
Az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő 2016-os elnökválasztást megelőzve az induló pártok házon belül is elnök-jelölti vitákat szerveznek, annak érdekében, hogy kizárólag a legpotensebb és legnépszerűbb kandidátusok kerüljenek ki a pártokból. Az idei, decemberi demokraták által szervezett média-vita már az ötödik házon belüli összecsapás volt, amelyet New Hampshire-ben, az amerikai ABC News hírcsatorna közvetített élőben. A résztvevők között Hillary Clinton, Bernard Sanders és Martin O'Malley volt.
1. Clinton szerint Donald Trump az ISIS malmára hajtja a vizet

A demokrata elnökjelölt nem hisz az iszlám szélsőségesek megbélyegzésében, szerinte az iszlám hívők csak még radikálisabbak lesznek, amennyiben nem beszélnek kellő tisztelettel az iszlámról. Arról, hogy mi lenne a dzsihádisták elleni küzdelem megfelelő megoldása azonban nem esett érdemben szó Hillary Clinton részéről.

2. A demokraták hogyan értékelik a jelenlegi Közel-Keleti helyzetet?

Hillary Clinton elégedett. Szerinte az Egyesült Államok most ott van, ahol lennie kellene. Az elnökjelölt egy átfogó katonai stratégiát vizionált, azonban konkrétumokra nem tért ki. Véleménye szerint helyesen cselekedett az USA, amikor az általa mérsékeltnek nevezett terroristákat képeztek ki Bassár al-Asszád ellen, azonban most ugyanezt a stratégiát az Iszlám Állam ellen kellene alkalmazni.

3. Hillary szerint nem baj, ha még több bevándorló érkezik az USA-ba

Álláspontja szerint nem jár ez kiemelt nemzetbiztonsági kockázattal, így nem szigorítaná érdemben az akár Közel-Keletről érkező menekültek elbírálását. Szerinte elég, ha az átvizsgálások alaposak, de a San Bernardino-i merénylet után sem akadályozná meg azt, hogy az USA befogadjon menekülteket.

4. Nem népszerű az amerikai szupervállalatokkal ápolt szoros kapcsolata Hillary Clintonnak

A média-vita kibontakozása után, több ízben is felmerült a moderátor jóvoltából, hogy vajon mennyire lenne népszerű egy olyan elnök az Egyesült Államokban, amelyik már nem egyszer került kínos helyzetbe a nagyvállalatokkal ápolt kapcsolata miatt. Ugyanis Clintonnál többször is felmerült már a múltban, hogy több szálon is kétes megállapodások és érdekérvényesítési stratégiák fűződnek nevéhez, amelyeket az eleve nem túl népszerű, kisembereket kisemmiző szupervállalatok támogatásáról szóltak.

5. De ki lesz a First-lady?

Amennyiben Hillary Clinton nyerné meg az Egyesült Államok elnökválasztását, férjének, Bill Clinton-nak igencsak sajátos szerep-zavara lenne. Ugyanis a hagyományos felállás szerint, First-lady még soha sem viselt férfinevet az USA történelmében.

6. Clinton és a valóság

Az elnök-jelölti vita végén az utolsó szó jogán Hillary bedobott egy meglehetősen furcsa mondatot, miszerint „az erő legyen veletek”. Kikkel, a nézőkkel, a demokratákkal, a dzsihádistákkal vagy Trumppal? 

7. Most akkor a fegyvertartás mellett vagy ellen érvel a demokrata álláspont?

A média-vita hajrájában megosztó álláspontok ütköztek a demokraták között, miszerint vissza kell-e szorítani a fegyvertartásból adódó visszaélések számát. Szemmel láthatóan a demokraták sem képviselnek igazi, kiforrott álláspontot, hiszen egy heves vita keretében cáfolták egymást a jelöltek.

8. Clinton ellenfelei szerint Hillary álláspontja túlságosan leegyszerűsített a Közel-Keleti konfliktusokat illetően

Még a demokraták közül többen is kritizálták az elnök-jelöltet, miszerint nem lehet csak úgy megdöntögetni államokat és elvárni, hogy tökéletes simasággal azok politikai rendszereik újjászülessenek. Clinton számára ezek érzékeny területeknek bizonyultak, hiszen államtitkári regnálása alatt Líbiát és Irakot is az USA olyan annyira destabilizálta, hogy azóta is polgárháborús viszonyok uralkodnak a térségben.

(Politico)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére