Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szíriai fegyveresek harmada szimpatizál az ISIS-el

888.hu

2015.12.20. 11:03

100 000 olyan harcos van az országban, akik képesek lennének segítséget nyújtani a Da'esnek a jövõben.
SZÍRIA, 11:03

A Szíriában harcoló fegyveres csoportok harmada osztja az Iszlám Állam ideológiáját, derül ki a Tony Blair volt angol miniszterelnökhöz köthető Vallás és Geopolitikai Központ új kutatásából. Ha ez igaz, akkor ennek a fele se tréfa, mivel kb. 100 000 olyan harcost jelent alsóhangon, akik képesek segítséget nyújtani a jövőben a Da'esnek.

A kutatók szerint ezért fontos, hogy a globális terrorizmus elleni harcban nagyobb szerepet kapjon az ideológiai győzelem is a dzsihádisták felett.

A felmérésből az is kiderül, hogy a szíriai ellenzéki csoportok jó 60 százaléka radikális iszlamista, és jelentős részük osztja a Da'es elképzeléseit. Ráadásul a milicisták negyede nem helyezkedik ideológiai álláspontra és készek akár még az Iszlám Állammal közösen is harcolni, hogy pontot tegyenek a több százezer életet követelő polgárháború végére.

A kutató központ arra is kitér a tanulmányában, hogy az ISIS legyőzése után maradhatnak olyan harcosok, akik képesek Szírián kívüli célpontok megtámadására, tehát önmagában a szervezet szétverése még nem jelenti, hogy a globális terrorizmus megszűnik létezni.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénetekn ütemtervet fogadott el a szíriai politikai átmenetről. Oroszország és Amerika először találta meg a közös hangot az ország jövőjét illetően.

Az ENSZ BT egyhangúan hagyta jóvá azt a tervet, amelynek lényege, hogy 2016 januártól béketárgyalásokra hívják fel a szíriai feleket, hogy aztán választásokat irányozzanak elő.

A terv értelmében a tűzszünetet a tárgyalásokkal párhuzamosan kell megvalósítani, de ez nem vonatkozik a terrorista szervekkel szembeni fellépésre, vagyis a francia, orosz és amerikai légicsapásokat nem korlátozza. Azonban a megállapodás nem foglalkozik a konfliktus kulcskérdésével, nevezetesen azzal, hogy mi legyen Bashár Al Asszád jelenlegi szíriai vezető sorsa a választásokon.

A Vallás és Geopolitikai Központ véleménye szerint a szír elnök eltávolítása egyébként se zárná le önmagában a harcokat az országban, ami még miután Aszzád kikerül a képből is folytatódni fog.

(BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére