Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az osztrákok Magyarországot hibáztatják a menekültáradatért

Horváth József György

2015.12.16. 13:24

Az ORF keddi vitamûsorában keményen nekimentek az EMMI államtitkárának.
BÉCS, 13:00

Az ORF keddi vitaműsorában keményen nekimentek az EMMI államtitkárának.

Ha nemcsak Magyarország, hanem minden európai ország betartotta volna a schengeni egyezményt, és megvédte volna a schengeni határokat, nem alakult volna ki ilyen menekülthelyzet"

- mondta Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára az osztrák közszolgálati média menekült- és emberjogi kérdésekről szóló vitaműsorában.

A kedd éjszaka sugárzott vitaműsorban az államtitkár elmondta:

nem logikus Magyarországot pellengérre állítani amiatt, hogy jogkövető magatartást tanúsítva betartotta a szabályokat. "

Az államtitkár utalt Angela Merkel német kancellár legutóbbi kijelentésére, miszerint a válság kezelésében az uniós külső határok védelme a legfontosabb, majd kiemelte, hogy Magyarország már közel egy éve ugyanezt hangsúlyozza.

A helyettes államtitkár szerint az európai határvédelmi "rendszer" azért kezdett el inogni, mert a menekültek nem vették komolyan a regisztrálási kötelezettséget, és nem működtek együtt a hatóságokkal, a védelmet biztosító országot pedig önkényesen választották ki.

Ezzel nem Magyarország, hanem a menekültek sértették meg a genfi konvenciót"

- hangsúlyozta Prőhle, hozzátéve, hogy Magyarország egészen addig regisztrálta a menedékkérőket, amíg azok azt hagyták.

Az államtitkár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter javaslatát erősítve kijelentette:

Nemzetközivé kell tenni a menekültkérdést, az Egyesült Államokat és a Perzsa-öböl menti államokat egyaránt be kell vonni a helyzet megoldásába."

Az államtitkár elmondta, hogy az Európai Bizottság több javaslatot is kapott hazánktól, de a testület eddig azért nem foglalkozott velük, mert ragaszkodik a menekültelosztási kvótához.

Prőhle vitapartnere, Manfred Nowak, a bécsi egyetem nemzetközi jogi és emberi jogi tanszékének vezetője a vita során kijelentette:

azért zavaró különösen Magyarország eljárása a menekültkérdésben, mert a közös uniós problémát és kihívást az ország nemzeti úton, tagállami szinten akarta megoldani"

Az osztrákok a szárnyas kapu óta mesteri szinten tolják mellébeszélést:

Nowak szerint nem menekültkrízisről, hanem az európai menekültpolitika válságáról van szó, amely szerinte jelenleg rendkívüli állapotnak számít.

A harmadik vitapartner, Petra Bendel, a nürnbergi társadalom- és menekültpolitikai kutatóintézet vezetője szerint a közös európai menekültrendszer értelmében Magyarországnak be kellett volna fogadnia a menekülteket, és el kellett volna látnia őket.

Bendel állítása szerint a menekültáradat erősödéséhez nemcsak az járult hozzá, hogy a törökországi, iraki és egyiptomi táborokban sokkal rosszabbá vált a helyzet, hanem az is, hogy néhány európai ország, köztük Magyarország lezárta a határait a menekültek előtt, és az így kialakult pánik is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen indultak útnak.

Michael Fleischhacker, az NZZ-Österreich nevű osztrák újság főszerkesztője szerint a menekültáradat igazi kiváltó oka az a nyári németországi közlés volt, amely szerint korlátlanul befogadják a szíriai menekülteket. Fleischhacker szerint az unió a menekültügyi válságban nem fog felmorzsolódni, de ha nem tudja biztosítani a közös szabályok betartását, úgy a tagállamok kötelezettsége, hogy saját hatáskörben maguk intézkedjenek.

(MTI, ORF)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére