Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Törökországból származó szarin-gázt használtak a szír terroristák

Sümeghi Lóránt

2015.12.14. 13:09

Súlyos háborús bûnök elkövetésével vádolta meg a török hatóságokat két helyi parlamenti képviselõ, miután bizonyítékokkal is alá tudják támasztani, hogy a két évvel ezelõtti, szíriai szaringáz-támadásra felhasznált vegyi anyagok Törökországból származtak.
ANKARA, 12:45

Súlyos háborús bűnök elkövetésével vádolta meg a török hatóságokat két helyi parlamenti képviselő, miután bizonyítékokkal is alá tudják támasztani, hogy a két évvel ezelőtti, szíriai szaringáz-támadásra felhasznált vegyi anyagok Törökországból származtak.

A török államfőt, Erdogan-t egyre gyakrabban gyanúsítják meg azzal, hogy szélsőséges dzsihádistákat segít annak ellenére, hogy országa tagja a NATO katonai paktumnak. 

A szír fővárosban, Damaszkuszban két évvel ezelőtt, 2013-ban vegyi fegyvereket vetettek be a helyi terroristák az államhatalom és a már akkor megerősödött Iszlám Állam ellen, azonban a bevetés következtében nagy mennyiségű civil – köztük nők és gyermekek – sokkoló körülmények között vesztette életét.

A szarin egy olyan színtelen, szagtalan folyadék, amelyet vegyifegyverként, gázformájában használnak, mivel extrém erősségű idegméreg. Az ENSZ határozat tömegpusztító fegyvernek minősítette, így a szarin gyártását és raktározását az 1993-as Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény betiltotta. A szarin más idegmérgekhez képest nagy illékonysággal rendelkezik. A legnagyobb veszélyt a belélegzése és a bőrön keresztüli felszívódása jelenti.

Az augusztusi vegyi támadást megelőzően, májusban tíz terroristát – akik az Al-Núszra terrorszervezet tagjai voltak – tartóztattak le a török határnál, akiknél egyenként két-két kiló szarin gáz-töltetet találtak. Azonban ennek jelentősége csak az augusztusi gáztámadás után vált mérvadóvá.

A török ellenzéki párt (CHP) két parlamenti képviselője felvételekkel akarta bizonyítani, hogy a török állam segítségével jutottak a szír terroristák a vegyi fegyverhez hozzá. Azonban az eljárást az esettel kapcsolatban megszüntették, és az ügyhöz rendelt hatósági személyeket áthelyezték.

A szarin belégzése után nem sokkal az áldozat légzési nehézségeket, hányingert és nyáladzást tapasztal. Az áldozat folyamatosan veszti el az irányítást a testi funkciók felett; hányik, bélsárt ürít és bevizel. Ezt a fázist izomrángás és rángatózás követi; az áldozat eszméletlenné válik, végül görcsös fulladásban veszti el életét.

Törökország – a nyugati hatalmakkal együtt – köztudottan támogatja az Iszlám Állam és Bassar El-Asszád ellen küzdő terrorszervezeteket Szíriában, így nem kizárható az sem, hogy a szarin-gáz rajtuk keresztül jutott az Al-Núszra front kezébe. Azonban ha ez valóban beigazolódik, a vegyi fegyverek használata háborús bűnnek számít, így a legszigorúbb nemzetközi következményeket vonná maga után. Továbbá Törökország tagja a NATO katonai tömörülésének, így elképesztő felelősség terhelné a transzatlanti paktumot.

Sok adatot sikerült rögzítenünk. Többnyire telefonbeszélgetésekről van szó, amelyekből tisztán kivehető, hogy a határellenőrzés időszakos megszüntetése alatt lehetővé teszik a fegyverek csempészetét”

– nyilatkozta az RT-nek exkluzívan az egyik török ellenzéki politikus.

Az ügy komplexitása tovább fokozódott, hiszen a források alapján az ISIS kezébe is jutott a szarin-töltetekből, így nem kizárható, hogy ők is felhasználják, amely áttételesen a törökök felelősségét terheli.

(Russia Today)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére