Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mesés kincset találtak egy angliai tanyán

Nagy Gábor

2015.12.11. 10:55

Egy amatõr kincsvadász még októberben, Londontól 65 kilométerre találta meg a kincseket.

A londoni British Museum csütörtökön mutatta be a kincsleletet, amelyet a felfedezés helyszíne miatt watlingtoni kincsnek neveztek el.

A leletek Nagy-Britannia igen zűrzavaros korszakából származnak, és több mint ezer évesek. A kincsek között van 186 pénzérme, tizenöt darab öntvény és hét darab ékszer is.

Az érméket nagy valószínűséggel Nagy Alfréd idején – Kr. u. 9. század – verhették. Alfréd a megszálló vikingek ellen harcolt, és Anglia egyesítésével szerzett magának hírnevet.

A most megtalált érmék egy részén a Wessex tartománnyal szomszédos Mercia királyának, II. Ceolwulf a neve is fel van tüntetve, ezért történelmi jelentőségű a kincs. Ugyanis az érméken található felirat azt bizonyítja, hogy a két tartomány uralkodója egy időszakban szövetséges volt, azonban később kettéváltak útjaik, amit pedig az bizonyít, hogy Nagy Alfréd akkurátusan kitörölte Ceolwulf-ra utaló feliratokat a történelemből.

A szakértők szerint a kincslelet értéke egy vagyont érhet, ugyanis csak az ezüstérmék piaci értéke egyenként 2500 font, azaz 1 millió forint. A jó állapotban lévő érmék még ennél is többet érhetnek.

(The Telegraph, MTI)
 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére