Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Errõl fog szólni Az ébredõ Erõ

Horváth József György

2015.12.16. 19:35

Összeolvasva a trailereket a rajongói víziókkal és a kiszivárgott részletekkel, szerkesztõségünk a következõ történetet kreálta az új Star Wars filmhez.
VIGYÁZZ! SPOILER VESZÉLY!

Csak egyet kell aludni a hetedik Star Wars film bemutatójáig. Az egész világ Csillagok háborúja lázban ég, és egyre többen veszik fel a jedi vallást is. Mindenki azon vitázik, hogy vajon miről is fog szólni Az ébredő Erő.

Lesz-e bevezető főcím? Meghal-e Han Solo? Hol van Luke?

Ezekre a kérdésekre kerestük mi is a válaszokat. A rendező és a stáb megpróbálták a legnagyobb titokban tartani a film forgatókönyvét, de a rajongók találgatásai, a könyvek történetei és a kiszivárgott jelenetek sok új információt árulnak el a sztoriról.

Kezdjük az elején. A rajongók közül sokan attól tartanak, hogy nem lesz összegző főcím, amire minden Star Wars mozi elején támaszkodhattunk. A fan-teóriák szerint J.J. Abrams és a Disney szakított ezzel a szokással. De gondoljunk csak bele: eltelt 30 év a történetben is. Hülyeség lenne kihagyni a felmenő főcímet. Nem tudjuk, mi történt az elmúlt három évtizedben, mi az aktuális kontextus, szóval nem árt egy kis gyorstalpaló, amit minden bizonnyal most is megkapunk a film legelején. Sőt, a sorozat eddigi leghosszabb főcímével köszönhet be Az ébredő Erő. Öröm lesz olvasni.

A főcím után eddig mindig valamilyen űrhajós jelenet következett, amivel szintén kizárt, hogy szakítsanak az alkotók. Az első jelenetben valószínűleg az új főszereplő, a rohamosztagos Finn menekülésének leszünk szemtanúi, aki a háború szörnyűségei és a Birodalom vasmarka elől dezertál egy csatajelenet után. Menekülés közben a gépét meglövik, így kénytelen kényszerleszállást végrehajtani egy elhagyatott, háború sújtotta bolygón, a Jakkun.

Elnézést a botlásért, a Birodalom már nem is Birodalom. A lázadók győzelme után a megmaradt birodalmi fennhatóságú rendszerek irányítását egy birodalmi hadseregből szerveződő katonai junta, az Első Rend (First Order) vette át.

A messzi-messzi galaxisban béke helyett háború honol, és az Erő egyensúlya is billegni látszik. A lázadók sem lázadók többé. A Leia hercegnő vezette milíciáknak mostantól Ellenállás a neve. Felszabadítva a galaxis bolygóinak egy részét, most már egyenlő felekként küzdenek az Első Renddel, a háború pedig úgy látszik 30 év után sem ért véget.

A Jakku bolygón bujkáló Finn levedli rohamosztagos páncélját, és megpróbál elvegyülni a Tatooine-hoz nagyon hasonló jellegű sivatagi bolygó egyik szegényes településén. A Jakku valószínűleg a háborús területek peremvidékén található, hiszen rengeteg régi birodalmi csillagromboló és X-szárnyú vadászgép roncsa látható az előzetesekben. A bolygó közelében valamikor nagy összecsapás lehetett, ami után a bolygó is elnéptelenedett. A Jakku az otthona másik főhősünknek, Rey-nek, aki a roncsok közt guberálva éldegél a planétán. Mivel Finn, mint dezertőr ellen elfogató parancs van, ezért a Jakkun is menekülnie kell, hiszen az Első Rend rohamosztagosai mindent tűvé tesznek, hogy megtalálják. Menekülése közben találkozik Rey-jel, aki segít neki elrejtőzni.

Rey-ről sok olyan teória született, hogy Han Solo és Leia hercegnő lánya. Ez valószínűleg azért nem állja meg a helyét a történetben, mert Leia az Endor bolygón történt ütközetben súlyos lövést kapott, sérülése pedig meddővé tette. Sokan úgy vélik, Leia és Han a Jakkura "száműzték" lányukat, hogy megóvják a háború kínjaitól. Nos, ez a szál sem zárható ki, én minden esetre nem keresek családi köteléket a szereplők között.

Ami sokkal valószínűbb, hogy a két fiatal főhős, valamint Rey félénk kis droidja, BB-8 menekülésük közben belefutnak a galaxis két legvagányabb figurájába: Han Solóba és Csubakkába. Az Ellenállás két, mindig "segítőkész" főparancsnoka segít a fiataloknak megszökni a Jakkuról. Az Ezeréves Sólyom régi-új legénysége a roncsok közt manőverezve próbál elmenekülni Captain Phasma, az Első Rend egyik zsoldosa elől. Mint mindig, a hajsza közben most is gondok adódnak a hiperűr-hajtóművel, de szerencsére ott van Chewie, hogy megoldja a problémát. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy Rey droidja, BB-8 is segíteni fogja őt ebben, hiszen egy droidtól is elvárt a karakterfejlődés a Star Wars univerzumban. A lényeg: a fénysebesség gyönyörű lesz a mozivásznon.

Mindeközben, a hajtóvadászathoz csatlakozik az Első Rend egyik hadvezére, a Ren-lovag Kylo. A Ren-lovagok nem tekinthetőek se Sith-nek, se Jedinek. A lovagrendet a Galaktikus Birodalom iránt elkötelezett nemesi családok alapították az endori csata és a Birodalom bukása után. Nem kategorizálhatók se jónak, de teljes mértékben rossznak sem, viszont átjárja őket az Erő. A lovagrend megalakulása óta arra törekszik, hogy arany középutat alakítson ki az erő békés és sötét oldala között.

Kylo Ren egy rendkívül tehetséges erőhasználó, és emellett valószínűleg a világ legnagyobb Darth Vader rajongója, hiszen életcélját a "vaderi út" megvalósításában látja. Kylo Ren karakterétől rengeteget várhatunk, ugyanis nem lesz az a tipikus egysíkú mesebeli főgonosz. Maszkja, egy ősrégi Sith lovagi maszk, még a Palpatine előtti korszakból. Lézerkardja szintén tisztelgés az ősi Sith hagyományok előtt. A keresztvasas lézerszablya tradíciója a régi Köztársaság előtti időkre nyúlik vissza. A szablyát maga Kylo készítette hagyománytiszteletből. Az egyedi forma miatt lézernyalábok pattognak ki a lézerpengéből, ezzel még halálosabbá téve a fegyvert.

Bár Kylo az Első Rend egyik vezéregyénisége és legkiválóbb harcosa, mégis sokszor összetűzésbe kerül a fiatal karrierista Hux tábornokkal. Vele szemben Kylo az elvek embere, míg Hux a szavaké, legnagyobb erőssége a manipuláció. Kylo Ren mestere Snoke, az Első Rend legfőbb vezetője, egyben az új széria legtitokzatosabb karaktere. A színészek elmondása szerint a film legcsúnyább és legfélelmetesebb jelensége. Snoke a Darth-ok előtti Sith-ek egyik régi klánjának utolsó leszármazottja. Palpatine haláláig egy elhagyatott, fagyos bolygón, a Sith-ek ősi otthonában bujkált.

A cselekmény folytatásában Hanék az Ellenállás főhadiszállására indulnak a két fiatal főszereplővel a fedélzeten, ám mielőtt megérkeznének technikai problémák lépnek fel az Ezeréves Sólyom hajtóművével, így kénytelenek leszállni Maz Kanata kalózholdján, ahol csempészek és fejvadászok hadával, Han és Chewie régi ismerőseivel és ellenségeivel is szembetalálják magukat. A rettegett kalózvezér mégis megkegyelmez a csapatnak, mert megérzi a Rey-ben szunnyadó Erőt. Az első nagy átszellemülést minden bizonnyal ennél a résznél fogjuk átélni a filmben. A találgatások szerint Maz Kanata adja oda Rey-nek Anakin Skywalker régi fénykardját is, melyet még Luke hagyott el az apjával vívott felhővárosi küzdelemben. Rey azonban makacs, és jobban ragaszkodik multifunkcionális dárdájához, így a lézerkard Finnhez kerül, akiben az Erő ébredésével egyre jobban hemzsegnek a midikloriánok is.

A két Jedi-jelölt végül megérkezik az Ellenállás főhadiszállására, ahol végre találkozhatnak az ikonikus Leia hercegnővel. Finn és Rey itt ismerkedik össze Poe Dameron vadászpilótával, aki az ellenállás légiflottájának az egyik vezéregyénisége. Poe és a két fiatal hamar életre szóló barátságot kötnek, de az ismerkedést megszakítja a harci készülődés. Finn és Rey csatlakoznak az Ellenállás alakulataihoz és együttes erővel veszik fel a harcot az Első Renddel.

És el is érkeztünk a vitatott tóparti csatajelenethez, ahol a legkérdésesebb pont az, vajon túléli-e Han Solo a hetedik részt. A rajongók 70 százaléka nagyon szorít Hannak, mégis azt mondják, hogy sajnos az öreg Solónak ott kell hagynia a fogát. A nyolcadik rész hivatalos stábjában pedig ha tetszik, ha nem: Harrison Ford nem szerepel.

A teóriák azt sugallják, hogy főhőseink ismét menekülni kényszerülnek. Poe Dameron gépét lelövik és fogságba kerül, Rey-t Kylo Ren veszi üldözőbe. A segítségére siető Han Solo pedig belehal az összecsapásba.

Adja az ég, hogy ne így legyen!

Bármennyire is szomorú, mégis ez adná meg azt a katarzist, amikor végre a színre léphetne a háborúzástól visszavonult Luke Skywalker. Az előzetesekben is láthatjuk, ahogy a (valószínűleg Han Solo által) megsebesített Kylo Ren maszk nélkül száll harcba a Rey-t védelmező Finn-nel. Mivel Finn nem képzett kardforgató, hamar alulmarad, de az utolsó percekben megérkezik Luke, aki egy brutális lézertornádóval hazáig röpíti a fiatal Vader-rajongót. 

Bármi is lesz a csata végkimenetele, egy keserédes lezárás nagyon izgalmassá tenné a trilógiát. Ami biztos: Rey és Finn Luke Jedi-templomában tanulnak majd, a fogoly Poe Dameront pedig Kylo Ren környékezi meg, átállítva őt az Első Rend szolgálatába. A galaktikus főszerep, az igazán súlyos megmérettetés az egykori barátokra, Finn-re és Poe-ra vár majd a következő részekben.

Amit az új trilógiából mindenképp hiányolunk, az Luke Skywalker sötét oldalon tett kiruccanása. Igazán kerek úgy lenne a történet, ha Kylo Ren helyett Luke Skywalker forgatná a vörös lézerkardot. Valljuk be, ez mindig is benne volt, Luke mindig ki volt téve a sötét oldal csábításának. De az új szériában a fiataloké a főszerep.

Az öregek szépen lassan kikopnak, és egy teljesen új kaland veszi kezdetét. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére