Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az észtek szerint is szükséges a határvédelem

Sümeghi Lóránt

2015.12.10. 13:55

Észtország szerint is a külsõ határok védelme a legfontosabb feladat.
TALLINN, 14:00

Észtország szerint a külső határok védelme a legfontosabb feladat az Európát sújtó krízis közepette.

A magyar állásponttal egybecsengő véleményekről számolt be Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter, miután észt partnerével  tárgyalt az észt fővárosban.

A tárgyalás elsősorban a schengeni övezetben elhelyezkedő országok külső határvédelméről szólt, azonban fontos stratégiai kérdések is felmerültek az európai energia-ellátással kapcsolatban.

Egyetértettünk abban is, hogy elfogadhatatlan, ha egyes EU- vagy schengeni tagországok szándékosan és deklaráltan megsértik a külső határok védelmére vonatkozó közös szabályokat, mert ez veszélybe sodorja az uniót, de főleg az egyes tagországokat"

– nyilatkozta Szijjártó.

Az Északi Áramlat néven futó gázvezeték kapacitásának megduplázása is szóba került, azonban az Unió nem hajlandó érdemben ezt az irányvonalat képviselni.

Ehelyett a Déli Áramlat gázvezeték mellett érvel az Unió, hiszen a nyugat-európai kivitelező cégek ebben érdekeltek.Vagyis az Európai Bizottság itt súlyosan alkalmazza a kettős mércét, ami számunkra elfogadhatatlan”

– tette hozzá a miniszter.

Európa energetikai ellátása központi kérdéssé vált, hiszen az ukrán-orosz konfliktus elhúzódása jelentősen bizonytalanná tette a közép kelet-európai régió energiastabilitását.

Arra szólítjuk fel közösen az európai intézményeket, elsősorban az Európai Bizottságot, hogy támogassanak olyan beruházásokat, amelyek hozzájárulnak a balti és a közép-európai térség energiabiztonságához"  

– összegezte Szijjártó.
 

Magyarország  részt vesz a balti országok - Észtország, Lettország, Litvánia - légterének védelmét célzó műveletben. Így szeptember és december között 88 magyar katona teljesít szolgálatot a térségben.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére