Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Schengen az életünk része

888.hu

2015.12.08. 17:40

Schengen már beépült az életünkbe, a mindennapok részévé vált és ilyen szempontból a teljes magyar ipar, illetve szolgáltatás fejlõdésnek fontos eleme - ezt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta a 888.hu-nak.

A minap éppen Szlovákiából jöttem haza, a határhoz közeledve csak egy szolidan figyelő tábla jelezte, mindjárt otthon vagyok. Semmi gyomorgörcs, semmi keresgélés az útlevél után és semmi félelem, hogy na, most mibe fognak belekötni a határőrök. Így van ez már évek óta, nekünk a 90-es évek gyermekeinek nincs abban semmi különleges, hogy az országok közt szabadon járkálunk. De sokszor hallom mostanság édesapámtól, hogy bizony nem örülne, ha megszűnne a schengeni övezet. Õket és a kocsijukat ugyanis pakolták már szét az osztrák vámosok, nem egyszer.

Mi is az a Schengen?
A schengeni egyezmény az EU egyik pillérének a része. Röviden a lényege pedig az, hogy az övezet tagjai megszüntetik a belső határőrizetet, a külső határokat viszont együtt ellenőrzik. Az egyezménynek egyébként nem minden uniós ország tagja és vannak olyanok is, akik nem uniós országok, de az övezethez tartoznak. Magyarország 2007-ben csatlakozott Schengenhez. A migránsok okozta európai válságot a kontinens vezetői most az egyezmény felbontásával akarják kezelni.

A döntésnek nagyon komoly gazdasági következményei lennének. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az egész Európai Uniónak, de főleg a közép-európai régiónak sok hátránya származhatna az egyezmény eltörléséből. Mint mondta ez a térség már megszokta, hogy szabadon mozoghat, emiatt káros hatása lenne a gazdasági szereplőkre és a magánszemélyekre is a határok visszaállítása.

Parragh László kiemelte az ingázókat, akik például Ausztriában dolgoznak, de Magyarországon laknak. Az ő életük teljesen felborulna.

De elég arra gondolni, hogy ma már gondolkodás nélkül ül az ember autóba és indul neki Európának egy személyigazolvánnyal a farzsebében.”

Új helyzetbe kerülne a határmenti bevásárlóturizmus is. Parragh szerint viszont nemcsak ez a kikapcsolódási forma esne vissza, hanem a nagybetűs turizmus is. Ugyanis, ha egy adott országba bonyolultabb eljutni, akkor nem biztos, hogy mindenki útra kel. Éppen emiatt a vendéglátóipar eddigi kiváló teljesítménye is megszűnhet.

Schengen eltörlése leginkább az olyan ágazatokat viselné meg, ahol nagy az export-import tartalom, mint például a fuvarozás. A határellenőrzés újbóli bevezetése nagyon lelassítaná a tagországok közti együttműködést. Ez a gazdasági lassulás pedig a GDP-t is negatívan befolyásolná.

Arról nem is beszélve, hogy komoly költségek jelentkeznének az államigazgatáson belül is, hiszen vissza kellene állítani a határőrséget, a határőrséggel együtt erősíteni a vámhatóságokat és újranyitni a határátkelőket.

Az MKIK elnöke reagált a kis-Schengen tervre is. A Benelux-államok, Németország, Franciaország, a skandináv államok és Spanyolország egymás között meghagyná az ellenőrzés nélküli átjárhatóság lehetőségét. Ez a megoldás természetesen hátrányosan érintené Magyarországot és a visegrádi országokat. Parragh szerint erre semmilyen indok nincs, hiszen ha valaki, mi betartottuk a szabályokat.

Ezért nem lenne korrekt dolog a többi nyugati ország politikai elitjétől, ha ezt a problémát úgy oldanák meg, hogy Magyarországot kizárják a schengeni zónából.”

Egy általunk megkeresett pénzügyi szakértő szerint a Schengeni egyezmény esetleges felbomlása nagyon rossz képet festene Európáról. Tóth Márk szerint a befektetőknek és a pénzpiac vezetőinek ez azt a rémképet vetíti előre, hogy a történtek után már bármikor széteshet az unió is.

Tehát a schengeni határok megszűnése potenciális előjele lehet az unió megszűnésének.”

A szakértő szerint két síkon kell megvizsgálni az eseményeket. Lenne egy elsődleges hatása, amely alapján lelassul a kereskedelmi forgalom, emiatt pánikhangulat alakulhat ki a tőzsdéken, amely kihathat az euró világgazdaságban betöltött szerepére és így természetesen a forintra is.

Jean-Claude Junkcer egyébként november végén azt vizionálta, ha összeomlik a schengeni rendszer, akkor bukhat az euró is.

Ugyanakkor Brüsszelben azt is beszélik, hogy Schengen megszüntetése nem oldana meg semmit, hiszen a migránsok a zöldhatáron át tudnak jutni, ugyanakkor az európai állampolgárok nagyon megszenvednék a határok visszaállítását.

A láthatóan nem túl okos tervet egyelőre az unió vezetése sem tudja, hogy kezelje.

Az egyeztetések csak folynak, megoldás azonban még látótávolságon belül sincs.

Pedig nem lenne rossz észrevenni, hogy Európa egyre nagyobb bajban van...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére