Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Indulnak a britek Szíriába

Horváth József György

2015.12.03. 00:17

A brit parlament megszavazta a Királyi légierõ bevetését az Iszlám Állam ellen.
LONDON, 00:20

A brit alsóház képviselői 397 igen szavazattal, 223 nem ellenében megszavazták a RAF, azaz a brit Királyi Légierő bevetését Szíriában. A képviselők tíz órányi indulatos vita után szavaztak a szíriai beavatkozásról. Döntésük értelmében a RAF csatlakozik az orosz, amerikai és francia légierőkhöz.

A Da'es középkori szörnyetegei elleni fellépés nemcsak, hogy jogos de szükséges is, hogy megóvjuk szeretett hazánkat és Európát a fenyegetéstől"

- hangsúlyozta David Cameron brit miniszterelnök az alsóházi vitán.

A Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn szerint a párizsi merényletek és a kormány háborús hozzáállása nem ad jogalapot a légierő bevetésére. A brit ellenzékből sokan érveltek azzal, hogy a beavatkozással csak még nagyobb terrorfenyegetettségnek tennék ki az Egyesült Királyságot. Ennek ellenére a szavazás során az ellenzék nagyon megosztott volt, kb 67 munkáspárti képviselő szavazott a kormány oldalán a szíriai beavatkozás mellett.

Most, hogy a brit Királyi Légierő is csatlakozik a terrorellenes koalícióhoz, lehetőség nyílik egy már régóta tervezett akció végrehajtására.
A "Madzsib zseb-nek" nevezett szír-török határszakasz a Da'es utolsó nemzetközi határterülete, melyen átkelve a külföldről érkező dszihádisták csatlakozhatnak az Iszlám Államhoz. A stratégiai határszakasz bizonyos esetben menekülési lehetőségként is szolgálhat a terroristáknak. A párizsi merényletek fő kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is ezen a határszakaszon átkelve lépett Törökországba, ahonnan Európa felé vette az irányt. A tervek szerint a brit-amerikai légierők erre a határszakaszra korlátozzák majd tűzerejüket. Amennyiben a britekkel kiegészülő koalíciónak sikerül elpusztítania a Madzsib-zseb határszakasz legfontosabb stratégiai pontjait, az Iszlám Állam kénytelen lesz feladni utolsó nemzetközi határszakaszát.

A hadművelet egy nagyobb terv részét képezi, aminek a célja a Da'es fennhatóság fokozatos szűkítése a térségben. Szép sorban felszámolva a dzsihádista álláspontokat, az Iszlám Állam területeit folyamatosan zsugorítva, egy idő után a szövetségesek képesek lesznek teljesen körbevenni a dzsihádisták fontosabb városait és központjait, ezzel elvágva őket a világtól végleg térdre kényszerítve a Da'est.

(BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére