Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem könnyû az ukránoknak

Horváth József György

2015.12.02. 18:50

Az USA mûanyag terepjárókkal "segít", a szakadárok provokálnak, Oroszország pedig tojik a minszki vállalásokra.
KIJEV, 18:50

Az ukránokra rájár a rúd. Nem elég, hogy nem kapnak több hitelt az IMF-től, az USA által Ukrajnába szállított katonai terepjárók botrányos állapotban vannak. Közben a szakadárok is folyamatosan provokáló lövéseket adnak le az ukrán katonákra. A helyzet egyre feszültebb Donyec-medencében. A NATO szerint Oroszország nem járul hozzá kellőképp a békefolyamatokhoz.

The Washington Post amerikai napilap újságírója a héten arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai fronton szerzett tapasztalatai alapján az ukrán hadseregnek a Donyec-medencei szakadárok elleni harchoz leszállított, több mint 260 millió dollár értékű amerikai haditechnikai eszközök egy része elavult.

A frontvonal közelében egy ukrán fegyveres alakulat a '80-as és '90-es években gyártott Humvee típusú katonai járműveket használ, amelyek közül háromnak műanyag ajtói és ablakai vannak, melyek nem sok védelmet biztosítanak a benne utazóknak"

– írja a The Washington Post újságírója.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara elismerte, hogy valóban voltak gondok az Egyesült Államok által leszállított Humvee típusú katonai terepjáró kerekeivel, ugyanakkor leszögezték, hogy a járművek jól használhatók a kelet-ukrajnai harci övezetében. A vezérkar szerdai közleményében arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Államoktól Ukrajna 130 darab Humvee harci terepjárót kapott, és ebből 30 darab páncélozott.

A The Washington Post újságírója kitért arra is, hogy az egyik Humvee kerekei pár száz kilométer megtétele után szétrobbantak.

Mindeközben kisebb fegyveres összetűzések továbbra is folynak a Donyec-medencében. Az Oroszország által támogatott szakadárok folyamatosan támadják az ukrán fegyveres erők állásait. A harcok hevében a napokban egy ukrán katona életét vesztette, hárman pedig megsebesültek. Az ukrán védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a szakadárok az utóbbi napokban javarészt nem célzott lövéseket adnak le akna- és gránátvetőkkel, illetve kézi lőfegyverekkel. A szakadárok célja ezzel az, hogy támadásra késztessék az ukrán katonákat.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési részlegének jelentése alapján a szakadár erők parancsnoki állományát nemrég lecserélték, ezért a szakadár alakulatokon belül fejetlenség uralkodik. Az ukrán hírszerzés szerint az első vonalban lévő alakulatok új parancsnokai nem tudják megszervezni az együttműködést egymás között, ezért egyre gyakoribb, hogy a szakadár csoportok véletlenségből egymást lövik.

A hírszerzés szerint három nappal ezelőtt baráti tűzben megsebesült négy szakadár és három holttestet szállítottak be a Donyeck megyei kórháza"

- mondta az ukrán védelmi minisztérium szóvivője.

Oroszország eközben úgy tesz, mintha nem venne tudomást a harcok kiújulásáról. A normandiai négyek által aláírt minszki megállapodás egyre inkább veszélybe kerül. A NATO sem látja derűsen a helyzetet.

Csekély az esélye annak, hogy Oroszország a kitűzött ez év végi határidőre teljesíti az ukrajnai béketeremtés érdekében vállalt kötelezettségeit. Az, hogy most viszonylag nyugodtabb az ukrajnai helyzet, önmagában még nem jelenti a konfliktus megoldásának közelségét"

- mondta szerdán Brüsszelben Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka.

A főparancsnok szerint Oroszország továbbra is támogatja a szeparatistákat, ezért nem túl valószínű, hogy az év végére az oroszok mindent teljesítenek, amit a 12 pontos minszki megállapodáscsomagban februárban vállaltak az ukrajnai konfliktus békés rendezése érdekében.

Az orosz vállalások arról szólnak, hogy Ukrajnának vissza kell nyernie az ellenőrzést a teljes keleti határszakaszán, távoznia kell a térségből minden külföldi katonai erőnek, valamint szabadon kell engedni a túszokat.

A témával kapcsolatban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár úgy fogalmazott, hogy

miközben mutatkozik némi haladás a minszki megállapodás teljesítésében, fennáll a reális veszélye annak is, hogy újra fellángol az erőszak Kelet-Ukrajnában."

A NATO brüsszeli értekezleten felkérték Stoltenberget, hogy tegyen előkészületeket a NATO-Oroszorszország Tanács tevékenységének megújítására. A testület tevékenységét Moszkva ukrajnai agresszív fellépése miatt fagyasztotta be az atlanti szövetség.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére