Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Toscano: Törökország az iszlamizmust követi és együtt él a dzsihádistákkal

Bertha László

2015.11.30. 12:37

A La Stampa címû olasz napilap hétfõi vezércikkében az esetleges török EU-csatlakozás veszélyeire hívja fel a figyelmet.
RÓMA, 12:37

A La Stampa című olasz napilap hétfői vezércikkében az esetleges török EU-csatlakozás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A cikk szerzője, Roberto Toscano szerint Törökország ma már nem egyszerűen muzulmán többségű ország, hanem egy olyan nemzet, ami az iszlamizmust követi és együtt él a dzsihádistákkal.

A vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóra reflektálva a szerző megemlíti, hogy Törökország minden szempontból jelentős partnernek számít Európa számára, hiszen földrajzi fekvése és gazdasági ereje mellett kulcsfontosságúvá vált a migrációs válság megoldásában is.

Toscano szerint Ankara „európai elkötelezettségét” sokáig épp a lakosság vonta kétségbe, de a helyzet mostanra megváltozott:

de hogyan lehet ma, a hitelesség elveszítése nélkül, elnézőnek lenni  egy olyan Törökországgal szemben, amely már nem csak iszlám ország, hanem iszlamista is - egy olyan Törökország, amely elfojtja a belső politikai ellenzéket és támadja a sajtószabadságot, és amelynek regionális politikáját súlyos kétszínűség jellemzi a szíriai helyzettel kapcsolatban, tényleges együttéléssel a legszélsőségesebb dzsiháddal?"

Az író hozzátette, hogy az egyik török ellenzéki újság főszerkesztője és újságírója a börtönből intézett felhívást az európai vezetőkhöz, hogy ne engedjenek az emberi jogok és a szabad véleménynyilvánítás védelméből.

A két újságírót kémkedés vádjával tartóztatták le, mert a török titkosszolgálatok szerepéről írtak a dzsihádisták felfegyverzésében.

A vezércikk szerint az Európai Unió botrányosan alkalmatlannak bizonyult megosztottsága miatt, de azért is, mert rendes stratégia helyett a probléma válságszerű kezelése kerekedett felül. Toscano párhuzamot von Líbia és Törökország között, amikor Kadhafi

szégyenletes módszereket is alkalmazva feltartóztatta a partjaink felé tartó migránsáradatot és mi úgy tettünk, mintha nem látnánk nemzetközi félresiklásait és az általa gyakorolt belső elnyomást. Ennek a politikának az ára ma már teljesen egyértelmű.”

– írja a szerző, aki arra is kitér írásában, hogy az unió képtelen kezelni korunk legnagyobb problémáit, a kormányzás tekintetében pedig egyre gyengébbé válik.

A La Stampa cikke úgy fogalmaz, hogy az életbevágó biztonsági problémákra emiatt ismét nemzetállami válaszok születnek, hiszen „szuverenitásuk és döntéseik autonómiájának megerősítésével” önállóan próbálják megmenteni magukat az uniós tagállamok.

(MTI, La Stampa)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére