Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rendkívüli migrációs csúcs Brüsszelben

Horváth József György

2015.11.29. 19:47

Megkezdõdött vasárnap Brüsszelben az unió és Törökország vezetõinek rendkívüli csúcstalálkozója. Az összegyûlt állam- és kormányfõk szándéka, hogy elfogadják a menekültválság megoldását célzó, október óta készülõ közös akciótervet, amely Ankara európai integrációját is felgyorsíthatja. Cikkünk folyamatosan frissül!
BRÜSSZEL, 19:40

Megkezdődött vasárnap Brüsszelben az unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója. Az összegyűlt állam- és kormányfők szándéka, hogy elfogadják a menekültválság megoldását célzó, október óta készülő közös akciótervet, amely Ankara európai integrációját is felgyorsíthatja.

Federica Mogherini az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a vasárnapi brüsszeli EU-török menekültügyi csúcstalálkozóra érkezésekor adott nyilatkozatában utalt arra, hogy az unió és Ankara tervezett megállapodása értelmében Törökországnak segítenie kell az Európába irányuló migránsáradat megfékezését, és cserébe anyagi támogatásra, valamint az EU-hoz való közeledésében előrelépésre számíthat.

Ankarának eredményeket kell felmutatnia a demokratikus jogok, a médiaszabadság, illetve a kurdokkal való párbeszéd terén is. Az Európai Unió meg fog adni minden segítséget a kurdokkal való békefolyamat újrakezdéséhez"

- jegyezte meg Mogherini.

Törökország partner kíván lenni  a migrációs válság megoldásában. Bízunk benne, hogy a vasárnapi EU-török csúcstalálkozóval felgyorsulhat az unióhoz való csatlakozás folyamata is"

- mondta Ahmet Davutoglu török kormányfő. A török államfő kijelentésére reagálva az unió vezetői világossá tették, hogy az erős határvédelem mellett a médiaszabadság és az emberi jogok kibővítését is várják Ankarától.

Bár a migránsok nagy számban Törökországon keresztül lépik át az unió határát, hazám 2,2 millió menedékkérőt lát el táboraiban, a szíriai háború három és fél évvel ezelőtti kezdete óta"

- tette hozzá Davutoglu

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vízválasztónak nevezte a vasárnapi találkozót, mivel azonnali döntést kell hozniuk az összegyűlt állam- és kormányfőknek a migrációs válság megoldása érdekében.  

Az idén 1,5 millió migráns érkezett az unió területére, akik legtöbbje Törökországon keresztül lépte át az unió határát. A találkozó az unió részéről a Törökországgal való szolidaritás kifejezése.

Tusk kiemelte, hogy a vasárnapi tárgyalás nemcsak a migrációs kérdés megoldásáról, hanem a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzéséről is szól. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az unió felélénkíti és elmélyíti a párbeszédet.

A zárt ajtós találkozóra érkezve Orbán Viktor magyar miniszterelnök röviden nyilatkozva kifejtette, hogy a magyar kormány álláspontja szerint hazánk hajlandó fizetni, de kényszerbetelepítést nem fogad el.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére