Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
 

A kel is lehet kúl: téli saláta mézes-hagymás öntettel

888.hu

2015.11.28. 09:56

A fagypont közeli novemberi esték beköszöntével természetszerûen jobban vágyunk a forró levesekre, melegítõ sültekre, viszont az év végi "hajrában" vagy a vizsgaidõszak kellõs közepén adódhat úgy, hogy nincs idõ a tûzhely fölötti hosszas várakozásra.

Talán a gyermekkori menzaemlékek miatt, többen már a kelkáposzta puszta illatától is idegenkednek, pedig ez a kitűnő kalcium- és káliumforrás (melynek az A- és K-vitamin tartalma szintén említésre méltó) a főzeléken kívül sok egészséges fogás alkotóeleme lehet. Az alábbi, percek alatt az asztalra varázsolható, kellemesen édes és ropogós salátában úgy bújik meg jellegzetes íze, hogy menten a fejünkhöz kapunk, amiért eddig száműztük a konyhánkból.

Ehhez a téli vitaminsalátához egyébként remekül passzol az idehaza is egyre több piacon beszerezhető, tradicionális erdélyi sajtféleség, az orda. Könnyű, omlós állaga és enyhén édes aromája az olasz ricotta sajtéhoz hasonlítható, és azontúl, hogy kaporral, illetve mézzel keverve palacsintában vagy lepényben szolgálhat töltelékül, ahogy a kép is bizonyítja, grillezve és sütve is kiváló.

Egy öblös serpenyőben az olívaolajon kb. 4-5 percen át üvegesre dinszteljük a vékonyra vágott hagymaszeleteket, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és az egészet további 1 percig pirítjuk. Ezután belekeverjük a vörösáfonyát, a balzsamecetet, a mézet, a citromlevet, illetve a diót is, és a keveréket meghintjük sóval, valamint borssal.

A következő lépésben óvatosan adagolva hozzáadjuk az öntethez a felszeletelt kelkáposzta-leveleket is, és folyamatos kevergetés-forgatás mellett az egész salátát néhány percig „pároljuk” (amíg a kelkáposzta kellően puha lesz). Miután a tányérokra kanalaztuk az immáron kész salátát, a serpenyőben maradt önteten 1 evőkanál olívaolaj hozzáadásával 3-4 percen át pirítsuk meg a felkockázott sajtot, majd keverjük ezt is a salátánkhoz.

Jó étvágyat!

OLVASTAD MÁR?

 
MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére