Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Feszült a viszony a horvátok és a szlovénok között

Bertha László

2015.11.13. 16:55

Továbbra is feszült a viszony Zágráb és Ljubljana között, a horvát-szlovén határszakaszon felhúzott kerítés miatt.
ZÁGRÁB/LJUBLJANA, 16:55

Továbbra is feszült a viszony Zágráb és Ljubljana között, a horvát-szlovén határszakaszon felhúzott kerítés miatt.

Horvátország azzal vádolja Szlovéniát, hogy csak azért épít kerítést, hogy ezzel kivédje a belpolitikai támadásokat. A szlovénok viszont azzal magyarázzák lépésüket, hogy egy nagyobb bevándorlóáradat esetén Horvátország ismét a zöldhatár felé irányítaná az embereket.

A szlovén miniszterelnök, Miro Cerar szerint a tőlük délre eső országok egyike sem tartja be a megállapodást, és nem lassította a bevándorlók áradatát. A kormányfő úgy véli: túlzott volt a horvátok reakciója a kerítésépítésre, mivel ők továbbra is fogadják a migránsokat Horvátország területéről.

A horvát ügyvivő belügyminiszter visszautasította a szlovén vádakat, miszerint ők nem tartanák be a brüsszeli migrációs csúcson vállaltakat:

minden menekült szállításáról folyamatosan egyeztetünk a szlovén hatóságokkal, és előre bejelentjük érkezésüket.”

Majd hozzátette, hogy a drótkerítés provokáció, amelyre Zágráb nem fog úgy válaszolni, hogy bármiféle incidenst okozzon. Az ügyvivő reagált az osztrák tervekre is, szerinte minden határzár bejelentése ellentétes hatást ér el, tehát felgyorsítja a migránsáradatot.

A szlovén belügyminisztérium államtitkára pénteken sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, hogy ismét nehéz napon vannak túl, mivel csütörtökön is 10 ezer bevándorló lépte át a határt.

Az október közepe óta nyilvántartásba vett, az országon áthaladó illegális bevándorlók száma órákon belül eléri a 200 ezer főt."

– hangsúlyozta az államtitkár.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére