Márton napi menü 888-módra
2015.11.15. 14:00
Csalódtunk a Mákos Gubában, ezért úgy döntöttünk, hogy inkább mi magunk készítünk el egy klasszikus libafogást: sült libacombot párolt káposztával.
Első hallásra talán nagyobb kihívásnak hangzik, pedig valójában pofonegyszerű az elkészítése. Hallgassatok ránk: megéri a fáradságot, kezdő szakácsok is nyugodtan belevághatnak.
4 közepes libacomb, babérlevél, só, bors, 6-8 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, vörösbor
1 nagy fej lilakáposzta, 1-2 fej vöröshagyma, só, bors, cukor, 1 deci víz, ecet
A libacombokat előkészítjük: megmossuk, a rajta maradt pihéket eltávolítjuk. Ahány ház, annyi szokás, a családi recept szerint mi előfőzzük a libát. Puhább lesz a húsa, gyorsabban elkészül. Egy nagy fazékban közepes lángra tesszük, annyi vízben, hogy ellepje a combokat. Sót, borsot, babérlevelet is adunk a főzővízhez, kb egyóráig gyöngyöztetjük. Utána az előfőzött combokon a bőrös részt beirdaljuk (apró bevágásokat ejtünk rajta), bedörzsöljük sóval-borssal. Bőrös felükkel felfelé tepsibe tesszük őket, megtűzdeljük fokhagymával, mellészórjuk a felkarikázott hagymát, és egy-két ujjnyi vörösborral meglocsoljuk.Ha van kéznél, néhány szál rozmaringot is beledobhatunk. Lefóliázva egy óráig sütjük 180 fokon, utána fólia nélkül 220 fokon sütjük tovább, amíg szép pirosak nem lesznek.
A párolt káposztával is haladhatunk, amíg sül/fő a liba. A káposzta külső, fonnyadtabb leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk és csíkokra vágjuk. a Felkockázzuk a vöröshagymát és kevés zsiradékon puhára pároljuk. Ha hidegen tesszük fel a hagymát és kicsit megsózzuk, egy kis levet ereszt és biztos nem fog odakapni. Egy-két evőkanál cukorral karamellizáljuk a hagymát, hozzáadjuk a káposztát, egy kevés vízzel felöntjük és sóval-borssal ízesítjük. Az ecettel csak óvatosan bánjunk, egy löttyintés összerántja az ízeket, de nem kell túlzásba esni. A káposztát puhára pároljuk (nem kell megijedni a nagyobb adagtól, párolódás közben össze fog esni), ízlés kérdése, hogy mennyire szeretjük puhán, mi 25-30 perc alatt szoktuk készre főzni.
Az elkészült libacombokat káposztával tálaljuk. A libából kisült szaft és a sült hagyma/fokhagyma az egyik legfinomabb rész: mi mindig meglocsoljuk vele a libát, remekül lehet tunkolni!
Jó étvágyat mindenkinek!