Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fasizálódik Németország?

888.hu

2015.11.02. 20:30

A történelem ismétli önmagát? Erõszak tombol a német utcákon, a bevándorlási válság hatására példátlanul megerõsödött a szélsõségesek támogatottsága. Terjed az idegengyûlölet, a hatóságok viszont tehetetlenek.

A nyugati sajtó tele van a menekülteket üdvözlő németek képeivel, a Spiegel viszont a helyzet sötétebb oldalát mutatja be. A Nyugat iszlamizációja ellen küzdő patrióták, vagyis a Pegida mostanra minden hétfőn demonstrációkat tart Drezdában és Németország más részein. De a Pegida csak része egy nagyobb problémának. A németek egy része a saját politikai elitjük ellen fordult, méghozzá elég agresszív indulatokkal.

Támadások és fenyegetések

Egy nappal a kölni helyi választás előtt megkéselték Henriette Reker polgármester-jelöltet. A támadás indítéka a német bevándorláspolitika elleni tiltakozás volt. A kelet-német Bernau városában a következő graffiti olvasható: "Először Henriette Reker, aztán André Stahl".

"Mindnyájatokat zsákba kéne tenni, és egy kalapáccsal nektek esni." - írta Birgit M. az észak-rajna-vesztfáliai szocialista igazságügyi miniszternek, Thomas Kutcshaty-nak címzett fenyegető levelében. Dorothea Moesch dortmundi SPD-politikus is fenyegető telefonokat kapott: "El fogunk kapni. Ott vagyunk a küszöbödön." Hasonló fenyegetést kapott Erich Pipa, Hesse város szocialista képviselője: "Bármikor levadászhatunk."

Mivel vívta ki a népharagot ez a négy politikus?

André Stahl nyilvánosan kijelentette, hogy szívesen látja a városába érkező bevándorlókat. Kutschaty a Pegidáról mondott csúnya dolgokat. Moesch tüntetést szervezett a szélsőjobboldali erőkkel szemben. Pipa pedig nemrég Szövetségi Érdemrendet, az egyik legmagasabb szintű német állami kitüntetést kapott a menekültek megsegítésében végzett áldozatos munkájáért.

Megszűntek a gátlások

A bevándorlási válság a legrosszabbat hozta ki a németekből, mintha teljesen megszűntek volna a gátlásaik. A fentiek csak kiragadott példák, számtalan inzultus történt és történik folyamatosan. Az indulatok a legmagasabb szintű politikusokat sem kímélik. A Pegida-gyűlések egy éves évfordulóján ilyen feliratokkal vonultak: "Merkel, Gabriel és a társaik a német állam ellenségei".

A gátlástalan gyűlölködés egy ennél is aggasztóbb szintjét érték el az események, mikor a török születésű német író, a Pegida nagy támogatója, Akif Pirincci azt mondta, hogy vannak más alternatívák a menekültválságban,

de a koncentrációs táborok sajnálatos módon jelen pillanatban nem üzemelnek”.

Az SPD iráni származású főtitkára, Yasmin Fahimi is kapott fenyegető leveleket, minősíthetetlen hangnemben:

nyissák meg a zuhanyzókat és melegítsék be a kemencéket, mert szükség lesz rájuk."

A gyűlölet különböző formái rengeteg oldalról érkeznek. Az utcán és az interneten, néha hangosan, máskor kibeszéletlenül. Minden osztályból, a társadalom minden részéből ömlik. Andreas Zick tanulmányai szerint, aki a Bielefeld Egyetem konfliktusokkal és erőszakkal foglalkozó kutatócsoportjának vezetője, a németek közel 50 százaléka gyűlölködéssel fordul embertársai felé. Zick ezzel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy megváltoztak a normák, amelyeket nehéz lesz újra ellenőrzés alá vonni.

Heinz Bude, a Kassel Egyetem szociológia professzora szerint a Pegida mozgalom úgy működik, mint egy kommunikációtól mentes magasnyomású kamra. Bude szerint a Pegidához csatlakozó emberek úgy érzik, hogy egzisztenciális problémákkal kell megküzdeniük és nincs kihez fordulniuk.

Ez megerősíti azt az érzetet, hogy a politikusok nem néznek szembe a realitással."

A szélsőjobboldali spektrum csoportosulásai régóta felfedezték a frusztrált emberekben rejlő lehetőségeket. A 2004-ben létrejött német Politically Incorrect (PI) blog mögött álló embereknek nagy lökés volt, hogy ugyanebben az évben ölték meg az iszlám kritikus holland filmrendezőt, Theo van Goghot. Így tudták elérni céljukat és diszkreditálni azokat az embereket, akiket iszlám-szimpatizánsnak neveztek.

Teljesen kézenfekvő, hogy a blog mögött álló erők most összefogtak a hasonlóan gondolkodó emberekkel és létrehoztak egy szélsőjobboldali hálózatot, hogy megosszák egymással véleményüket. Olyan csoportokról van szó, mint a Pax Europa Polgári Mozgalom, a Német Védelmi Liga, vagy a Németországért Polgári Kezdeményezés. Együtt próbálják politikai nézeteiket a marginálitásból mainstream felé kormányozni, és itt érkezett el a Pegida szerepe. A PI-hez hasonló platformok már régóta agitáltak, de mindez most megjelent a német városok közterein, összehozva a virtuális és a valódi világot, kézzelfoghatóvá téve a gyűlöletet. Björn Höcke, a jobboldali populista Alternatíva Németországért egyik vezető alakja is rendszeresen szervez tüntetéseket a menekülthullám ellen. Önmagát a hazug sajtó áldozatának tartja, aki az amúgy elvakult társadalomban az utolsó igazi hazafi. A pártvezetés többi tagja igyekszik elhatárolódni a szélsőséges Höckétől, nem egyszerű középen tartani a pártot, ha az egyik legismertebb arcuk rendszeresen emlegeti "az ezeréves birodalmat".

 

Impotens német hatóságok

Hiába használja ki a szélsőjobb a társadalmi elégedetlenséget és a frusztrált embereket, a német hatóságok válasza meglehetősen gyenge. Hiába mondta el a belügyminiszter, hogy a Pediga egy igazi, keményvonalas szélsőjobbos párt, a felügyelete alá titkosszolgálat nem is ellenőrzi a mozgalmat. A hatósági nyilatkozatok szerint nem tudnak minden egyes menekültellenes tüntetést szélsőjobboldalinak címkézni. De például Duisburgban, Düsseldorfban és Türingiában hivatalosan is figyelik a hatóságok a Pegidát, arra a következtetésre jutva, hogy az ottani szervezők és felszólalók többsége valóban a szélsőjobboldalhoz tartoznak.

A hatóságok már a PI blog esetében is szerencsétlenkedtek: végül úgy döntöttek, hogy bár valóban terjeszt iszlámellenes és gyakran rasszista propagandát, „nem használ tipikus szélsőjobboldali érvelést”. A blog szerzői ugyanis két egyszerű trükköt alkalmaznak. Előszöris nyíltan Amerika- és Izrael-barátnak mutatták be magukat, amely megzavarja a német bürokratákat, mert azt feltételezik, hogy a neonáci egyenlő az antiszemitával. Másodszor pedig a legsúlyosabb kifejezések vitriolos módon jelennek meg kommentekben, amelyekért a szerkesztők nem vonhatóak felelősségre.

A hatóságokat a kölni polgármesterjelölt elleni késeléses támadás is teljesen felkészületlenül érte, pedig a gyanusított régóta ismert neonáci szimpatizáns, aki résztvett például Rudolf Hess-emlékmeneten is és titkosszolgálati anyagokban is képbe került már a '90-es évektől kezdve. 1995-ben összevert egy piros cipőfűzős fickót, mert azt gondolta, hogy neonáci aktivista, később többször is volt börtönben testi sértés miatt, 2000 környékén viszont eltűnt a hatóságok elől.

Mindenkit felelősségre kéne vonni

A nemzetbiztonsági szolgálatok tehetetlensége egy dolog, de a politikusoknak és a német társadalomnak is reagálni kell valahogy az elharapódzó erőszakra. Lehet párbeszédet folytatni olyan emberekkel, akik halálos fenyegetéseket és gyűlölködő leveleket küldenek? Heiko Maas igazságügyi miniszter szerint igen. Õ maga is számos fenyegetést kapott már, ezért is kötelességének érzi a kemény fellépést. Javaslata szerint mindenkit, aki részt vesz egy megmozduláson, felelősségre kéne vonni a rendezvény céljai és szervezői miatt, különben nagyon könnyen sodródnak az emberek az árral.

Andreas Zick pszichológus is arra sürgeti a politikusokat, hogy keményebben lépjenek fel:

A németországi rasszista erőszakot annak kell látnunk, ami: a terrorizmus egy formájának.”

(Spiegel)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére