Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lesz-e önálló kormány Lengyelországban?

888.hu

2015.10.27. 08:12

Erõs többséggel került az alsó- és felsõházba is a konzervatív Jog és Igazságosság pártja, de az önálló kormányalakítás még korántsem biztos.

Bár a németek eleinte nem örültek tiszta szívből, kezdik elfogadni, hogy nemzeti konzervatív kormánya lesz a Lengyelországnak. 

A győztesek

Az országos választási bizottság hétfő este hozta nyilvánosságra előzetes adatait a szavazatszámlálás után. Az eredmények itt is azt mutatják, hogy nagy fölénnyel, a szavazatok 37,58%-ával győzött a Jog és Igazságosság (PiS) pártja.

A lengyel alsóházba összesen öt párt került be a nyertes konzervatívokon kívül: az előző kormánypárt, a Polgári Platform 24,09%-kal jutott be. Harmadik a jobboldali Kukiz’15 mozgalom, őket követi az újliberális Nowoczesna párt, és ötödikként bejutott a Lengyel Parasztpárt is.

A lemaradók:

Hajszállal a parlamenti küszöb alatt maradt a obboldali-populista KORWiN, akiknek a szavazatok 0,24%-a kellett volna a bejutáshoz. A következő ciklusban nem képviseli elveit a parlamentben a baloldal sem. Az Egyesült Baloldal párttömörülés nem érte el a koalíciók bejutásához szükséges 8%-ot sem.

Kormányalakítás

A kormányalakítás lehetősége már biztosan a Jog és Igazságosságé, hiszen a felsőházban 58, az alsóházban 230 – 235 mandátumot tudhatnak magukénak az előzetes számítások szerint. Hogy pontosan mennyit is, azt a hivatalos eredményekig nem lehet megmondani. Az alsóházi mandátumok száma azonban sorsdöntő lehet, hiszen 233 mandátum megszerzése a feltétele annak, hogy önállóan alakíthassanak kormányt, más pártok koalíciója nélkül.

Következmények

A vereség miatt kedden leválthatják az elmúlt nyolc évben kormányt alakító Polgári Platform vezetőjét. Nem pályázik a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség elnöki posztjára többé Leszek Miller sem. A jelenlegi elnök úgy értékelte a vereséget, hogy

A baloldal nélküli szejm olyan, mint a balkezét nélkülöző balkezes."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére