Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Basescu visszatér?

888.hu

2015.10.24. 16:54

A volt román államelnököt most pártelnökké választották. Annak a pártnak az elnökévé, amely régebben az õ védnökségével alakult.
Bukarest, 16:00

A román ex-elnök elmondása szerint azért tér vissza, mert elnöksége alatt bár sikerült "megrendítenie a rendszert", de nem tudta megdönteni teljesen. 

Most azonban Népi Mozgalom (PMP) politikai alakulat szombaton elnökévé választotta a pártba két hete belépett politikust.

A pártot ezen a néven két éve szervezték meg az akkor még államfő Bãsescu legközelebbi hívei, miután korábbi pártja, a Demokrata Liberális Párt (PDL) már nem volt hajlandó követni az államfő útmutatásait. A PMP mostani kongresszusán Népi Mozgalomra (MP) egyszerűsítette a párt nevét, és Eugen Tomac eddigi elnököt ügyvezetővé választotta.
 
A PMP korrupciós perekbe bonyolódott első elnöke, Elena Udrea, aki miatt Bãsescu hátat fordított a PDL-nek, nem jelöltette magát semmilyen tisztségre. 
 

Erkölcsi kötelességem, hogy a párt mellett maradjak, mindaddig, amíg a régi rendszer képviselői nem fogják többé befolyásolni a gazdasági és társadalmi életet, de főleg a politikai döntéseket”

– jelentette ki a volt államfő.
 
A csaknem ötezer küldött részvételével megszervezett kongresszuson több szónok azt hangoztatta: az MP valódi alternatívát kíván felmutatni a kormányzó Szociáldemokrata Párttal szemben, mivel a – most már a PDL-t is magába foglaló – fő ellenzéki erő, a Klaus Johannis elnököt támogató jobbközépp Nemzeti Liberális Párt Basescuék szerint nem sokban különbözik a szociáldemokratáktól.

A közvélemény-kutatások a két nagy párt – a PSD és a PNL – mellett csak az RMDSZ-nek jósolnak biztos parlamenti képviseletet. Bãsescu pártpolitikai szerepvállalását több elemző annak tulajdonítja, hogy az MP, amely a tavalyi európai parlamenti választáson a voksok 6 százalékát szerezte meg, a felmérések szerint már nem lépné át az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére