Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Törökországban a pattanásig feszültek az idegek

Horváth József György

2015.10.12. 08:32

A terrortámadás után két nappal sem enyhül az ankarai helyzet.
ANKARA, 8:30

A szombati ankarai béketüntetésen elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma 97; 246 sebesültet kórházban ápolnak, közülük 48-at intenzív osztályon. A halálos áldozatok száma a napokban tovább emelkedhet, mivel sokakat súlyos égési sérülésekkel kezelnek. Szemben a török hatóságokkal, a kurdbarát Népi Demokratikus Párt több halálos áldozatról, mintegy 128 emberről számolt be.

A szombati felvonulásnak célja, a törökországi kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítása lett volna. A támadás másnapján ezrek tiltakoztak a robbantás helyszínén. Sokan csak tiszteletüket akarták leróni, de a rendőrség könnygázgránátokkal akadályozta, hogy a gyászolók és a kurdbarát politikusok virágot  helyezzenek el az áldozatok emlékére. A rendőrség arra hivatkozva próbálta visszatartani a gyászolókat, hogy még mindig folyik a vizsgálat és a helyszínelés. Később engedélyezték, hogy 70 gyászoló bejusson a terrorcselekmény elkerített helyszínére.

 

Egymásra mutogatnak

Török biztonsági források szerint az Iszlám Állam dzsihádista szervezet felelős a kettős öngyilkos merényletért. Feltételezéseiket arra alapozzák, hogy a szombati kettős merénylet nagy hasonlóságot mutat a szíriai-török határ közelében, Suruc városában történt júliusi öngyilkos merénylettel, ahol 33-an vesztették életüket. A suruci támadásért szintén az Iszlám Államot nevezték meg felelősként.

A török miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az Iszlám Állam, kurd fegyveresek vagy szélsőbaloldali frakciók állhatnak a merénylet hátterében. A kormányfő háromnapos gyászt hirdetett. A kurd kisebbség eközben a kormányra mutogat. A vasárnapi tüntetésen a tömeg "gyilkos Erdogan"-t, és "gyilkos rendőrök"-et skandált. A tüntetők a rendőrséggel is összecsaptak, többen meg is sebesültek.

A merénylet célja a nemzet megosztása volt.

– közölte egy török kormánypárti napilap, a Star.

Az ankarai tüntetéssel párhuzamosa több ezren – elsősorban kurdok – tiltakoztak vasárnap Párizsban a török kormány "háborús politikája" ellen. A NATO tagállam Törökországban a pattanásig feszültek az idegek. Az elmúlt hónapokban az ország déli részén kiújultak a harcok a kurdokkal, melyek már most több száz halálos áldozattal jártak. Eközben az ország beszállt az oroszok oldalán az Iszlám Állam elleni harcba is.

Mindezek tetejébe november elsején Törökországban parlamenti választások lesznek. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint azonban a merénylet és annak következményei nem fogják átrendezni a politikai erőviszonyokat.

A háromnapos gyász után újrainduló kampányban az ellenzéki pártok mindenképpen megpróbálják felelősségre vonni a kormányt az elégtelen biztonsági intézkedések miatt. A merénylet a kurd-török kapcsolatokat is tovább feszíti. Lényegesebb változás csak november 1. után képzelhető el, ha a  kurdbarát Népi Demokratikus Párt átlépi a parlamentbe kerüléshez szükséges 10 százalékos küszöböt.

(Al Jazeera, MTI, Reuters, Magyar Nemzet)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére