Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Franciaország bekeményít Szíriában

Horváth József György

2015.09.28. 15:54

Vasárnap már légicsapásokat intéztek az Iszlám Állam szíriai állásai ellen.
Vasárnap francia vadászgépek légicsapást mértek az Iszlám Állam egy szíriai kiképzőtáborára.
Francois Hollande, francia elnök vasárnap az ENSZ-közgyűlésben jelentette be, hogy a stratégiai légicsapások Franciaország biztonsági érdekeit szolgálják.
 

Mindeddig a franciák szíriai tervei Asszád eltávolítására öszpontosítottak .Ezt az álláspontot osztotta David Cameron és Barack Obama is. Eleinte úgy vélték, hogy Asszád megdöntése az első lépés a béke helyreállításához a térségben. Ám Putyin elutasította ezt az álláspontot.

A légicsapásokat megelőzően a francia kormányzat megváltoztatta diplomáciai hozzáállását az ügyben, miszerint a nemzetközi érdek és Franciaország első számú érdeke, az Iszlám Állam megfékezése, és a terrorizmus elleni küzdelem.

A nézőpontváltás a többi fél (Nagy-Britannia, USA) részéről azért lenne nagyon fontos, mert Oroszország Asszád oldalán szállt be a szír konfliktusba, és legfőbb érdeke az Iszlám Állam felszámolása, és Asszád hatalmának a megőrzése. Ha a többi szövetséges viszont Asszád bukására játszik, úgy fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország nem lesz hajlandó együttműködni az Iszlám Állam elleni koalícióval. Vasárnap New Yorkba érkezve, David Cameron azt nyilatkozta, hogy

Asszádnak nincs helye Szíria élén, és nem játszhat szerepet az ország jövőjében, mert a saját népének mészárosa, és a konfliktus fő elindítója."

Hogy megőrizzék Oroszország töretlen támogatását a harcokban, a mai ENSZ-közgyűlésen a felszólaló Hollande álláspontja valószínűleg puhulni fog Asszáddal kapcsolatban. Vélhetőleg Cameron is puhítja majd álláspontját, ugyanis csak így születhet diplomáciai megoldás az IS elleni koalíció fenntartására, és Oroszország támogatására.

Franciaország és Nagy-Britannia ezt megelőzően már intézett légicsapásokat Irak területén, de Szíriában a tegnapi volt az első francia légicsapás. Szeptember elején a britek drónokat vetettek be Szíria területén, de brit részről nagyobb légicsapásra eddig még nem került sor.

Nem tudni, hogy mai Közgyűléshez intézett beszédében Obama mennyire fog kitérni a szíriai helyzetre. Sajtóértesülések szerint elsősorban a klímaváltozás, és a globális szegénység felszámolása lesz a beszéd középpontjában. Az USA álláspontja ugyanis még nem kristályosodott ki az IS elleni koalíció kapcsán. John Kerry, amerikai külügyminiszter is fenntartásokat és félelmeket fogalmazott meg a koalícióval kapcsolatban. Határozottabb amerikai álláspont csak Putyin és Obama találkozója után alakulhat ki.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére