Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi is történt Mekkában?

Tóth Hanna

2015.09.24. 18:46

A haddzs

A haddzs, a mekkai zarándoklat a muszlimok zarándokünnepe. Egy igazi spirituális utazás, amelyben az egész muszlim világ részt vesz Afrikától Amerikáig. A zarándoklat az iszlám ötödik pillére: a vallási előírások szerint minden egyes muszlimnak, akinek egészsége és anyagi helyzete engedi, egyszer az életében el kell zarándokolnia Mekkába. Ez egy olyan hagyomány, amelyet még a szekulárisabb nyugati muszlimok is tartani szoktak, ha tehetik. A haddzs a spirituális békesség ideje, fontos kikötés, hogy a résztvevők például nem vitatkozhatnak, nem hordhatnak fegyvert és nem háborúzhatnak ez idő alatt.

A szaúdiak biznisze

A haddzsra minden évben több millióan érkeznek a világ minden részéről. Ez az ünnep egyaránt fontos síitáknak és a szunnitáknak is. A szaúdi hatóságok adatai szerint az előző évben több mint 2 millió ember vett rajta részt. Az eddigi információk szerint idén ez a szám ennél is magasabb lesz. Érdekes adat, hogy ebből az arabok száma elég elenyésző szokott lenni, a nem-arab muszlimok aránya évről-évre nő.

A haddzs ideje alatt külön kórház áll rendelkezésre Mina térségben csak a zarándokok számára. Több ezer ideiglenes munkavállalói vízumot szoktak kiállítani a szaúdi hatóságok erre az időszakra: orvosoknak, taxi sofőröknek, stb. Sőt mi több, van külön haddzs minisztérium is. Mindez persze nem meglepő, az olajmonarchiának évente több milliárd dollár bevétele szokott származnia ebből.

A nagy zarándoklatra Szaúd-Arábiában mára egy egész iparág épült. Mivel óriási tömeg gyűlik össze a világ minden részéről, ezért a szaúdi hatóságok komoly kikötéseket tettek az elmúlt években, például megtiltották sok idős, beteg ember számára, hogy részt vegyen, noha erre korábban meglehetősen nagy volt az igény. Emellett meghatározott kvóta szerint osztják be, hogy melyik országból hány ember mehet, az ő részükre zarándok-vízumot biztosítanak. Sokan elégedetlenek ezzel a rendszerrel, rossz nyelvek szerint a kvóták számát nem a népességszám, hanem az adott ország Szaúd-Arábiával való kapcsolatai határozzák meg.

A haddzs szinte minden évben több száz áldozatot követelő balesetekkel jár együtt. 1990-ben 1426 zarándok vesztette életét egy gyalogos alagútban történt tömegbalesetben. 1997-ben a minai sátortáborban 346 zarándok halt meg tűz következtében. Éppen emiatt a 2004-es és a 2006-os incidensek óta jelentős mértékben szigorítottak a hatóságok a különböző előírásokon, mivel akkor is több száz ember esett áldozatául a nem megfelelően megszervezett, valóban tömegeket érintő zarándoklatnak.

Sajnos úgy tűnik idén sem sikerült megakadályozni, hogy tragédia történjen.

Mi történhetett idén?

Az idei minden bizonnyal 1990 utána haddzs másik legtragikusabb éveként fog bekerülni a történelembe. Szeptember 11-én egy vihar miatt felborult daru ölt meg több mint száz embert, pár nappal később egy hotel gyulladt fel sokakat megsebesítve. Ma pedig legkevesebb 717 halott esett áldozatul a tömegnyomornak, és megint Minában.

A mai haddzs a harmadik, és egyben a legfelfokozottabb napja a zarándoklatnak, ez előzi meg az áldozati ünnepet. A zarándokok ilyenkor Minába mennek és részt vesznek az ördög megkövezésén. A legtöbb baleset itt történni a zarándoklatok során: a megkövezés egy hídról történik, ahonnan sokan lezuhantak már.  A tülekedés most a 204-es utcán alakult ki, amely a Minán át a kövezés helyszínére vezető két út egyike.

Hogy jelen esetben mi okozhatta azt a tömegpánikot, amely révén a zarándokok egyszerre kezdtek futni, nem tudni. Szaúd-Arábia azonban gyorsan elkezdte a felelősség áthárítását. A Mekka c. újság főszerkesztője a zarándokokra kente a balestet, szerinte "egyesek az ördög megkövezésére kijelölt időpontokon kívül akartak feljutni a Dzsamarát-hídra". A Központi Haddzs Bizottság vezetője pedig „néhány afrikai állampolgárságú zarándokot” hibáztatott.

Annyi bizonyos, hogy a szaúdi hatóságok, korábbi állításaik ellenére, idén sem voltak felkészülve ekkora tömegre. Az al-Jazeera munkatársa szerint „Mekka jelenleg úgy néz ki, mint egy építési terület, azért, hogy még több zarándok juthasson el a szent városba.”

Úgy látszik a profit itt is fontosabb ünnepnél.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére