Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hadibiznisz: Egyiptom bevásárolt

Horváth József György

2015.09.23. 18:24

Egyiptom két Mistral helikopterszállító anyahajót vásárol Franciaországtól.
Párizs, 18:00

Francois Hollande francia elnök irodája is megerősítette, hogy a két francia gyártmányú Mistral helikopterhordozó hadihajót Oroszország helyett Egyiptomnak adja el a kormány. A francia haditengerészet ötből három Mistral hadihajót már fenntart a Földközi tengeren. A maradék kettőt a francia haditengerészet viszont már régóta nem tudta kihasználni.

 

A Vlagyivosztok és Szevasztopol nevű hajók eladását még a Sarkozy adminisztráció indította el Oroszország felé, de a 2014-es ukrán válság miatt Hollande felfüggesztette a megállapodást arra hivatkozva, hogy Moszkva túl nagy szerepet játszott az ukrán konfliktus kirobbanásában. 

 

A hajók eladásáról szeptember 17-én döntött a francia Nemzetgyűlés. Egyiptom mindig is a potenciális vevők között volt, hiszen az országnak erősítenie kell hadászati jelenlétét a Vörös-tengeren, a Földközi-tengeren és a Szuezi-csatornán is.

A szomszéd Líbiában kialakult helyzet aggodalomra ad okot, ami szükségessé teszi a haditengerészeti készültség fokozását is

- indokolta a hadihajó vásárlás okát az egyiptomi fél.

 

A francia félnek kártérítésként 949,8 millió eurót kell fizetnie amiért megszakította az adásvételi folyamatot az oroszok irányába.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére