Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

ISIS: míg pénzük lesz, õk is lesznek

888.hu

2015.09.27. 16:54

Az Iszlám Állam abból csinál pénzt, amibõl csak tud.

  • Az Iszlám Állam a világ leggazdagabb terrorista szervezete, napi több mint 1 millió dolláros bevétellel.  
  • A pénz megszerzésében legalább olyan eltökéltek, mint kegyetlenkedéseikben.
  • Ekkora bevétel hatalmas kiadásokkal párosul, akárcsak végső célkitűzésük, hogy új kalifátust hozzanak létre.
  • A terrorista szervezethez vezető pénzcsapokat a távolból szinte lehetetlen elzárni.
Az ISIS a működéséhez szükséges források megszerzésében elképesztő leleményességgel bír. Annyira szerteágazó módon teremti elő a szükséges pénzt, hogy hiába próbálja meg a nemzetközi közösség – élén az Egyesült Államokkal – elzárni a csapokat, a terrorista szervezetnek nincs félnivalója, míg "hazai" terepen nem talál kihívóra.

Az Iszlám Állam felépítéséből származó előnye, hogy nem lehet vele a nemzetközi diplomáciában bevett módszerekkel harcolni, így a bevételi forrásaitól megfosztani is jóval nehezebb. Az ISIS-t szinte lehetetlen kívülről megfogni, ugyanis, mint minden hasonló szervezet, nem rendelkezik igazi központtal: szétszórtan, különböző országok – Irak, Szíria – területein folytatja tevékenységét.

Jelentős gond az is, hogy ezeket a területeket az adott országok vezetői eddig se tudták felügyelet alatt tartani, így azt sem tudták megakadályozni, hogy futótűzként terjedjen szét rajtuk a radikális iszlám.
 


Az Iszlám Állam az általa ellenőrzött területeken minden korlátozás nélkül meg bevételeit, mivel nincs senki aki vállalkozna arra a kellemetlen feladatra, hogy helyben számoljon le a szervezettel, illetve annak képviselőivel.

A bevételeik hátterét az általuk felügyelt települések, és az ott élő emberek kifosztásából szerzik; csak Moszul elfoglalásakor a helyi bankból 400 millió dollárt zsákmányoltak. De szednek védelmi pénzeket is, amit – nem kevés (fekete)humorérzékkel – adónak neveznek. A bevételeiket továbbá emberrablásokból és drogkereskedelemből egészítik ki.  

Ez már önmagában is rengeteg pénz, de az egész világgal hadban álló ISIS-nek még ennél is sokkal többre van szüksége. Nemcsak a megszerzett terültek infrastruktúráját kell finanszíroznia, hanem azt a pénzt is elő kell teremteni, amit katonáinak fizet. Ez jelenti a legnagyobb kiadást, hiszen havi 1000 dollárt is megkap egy ISIS-harcos. Érthető, hogy új, stabilabb és kiszámíthatóbb bevételi források után néztek a szervezet vezetői.

Az igazán nagy pénz az olajban van, tudja ezt mindenki, és tudja ezt az Iszlám Állam is.
Viszont a nagyobb haszonnal nagyobb veszélyek is járnak.

A terrorista szervezet nem csak a területek megszerzésében, és azok kifosztásában jeleskedik, hanem a Közel-Keleten és Afrikában található olajlelőhelyek üzemeletetésében is.
Irakban és Szíriában körülbelül 11 olajmező és nem kevés finomító tartozik a kezük alá.

Szakértők szerint az ISIS havi 40 millió dollár bevételt termel csak az olaj kitermeléséből, finomításából és feketekereskedelméből. Szállítmányait törökországi, jordániai és iraki kurd területekre mennek.

Jól láthatóan a lokális piacok igényeit elégítik ki, ahol olcsó olajra mindig szükség van. Az Egyesült Államok hírszerzése szerint még az Asszád-rezsim is vásárol a fundamentalistáktól, annak ellenére mennyire véres harcokat vívnak egymás ellen.

A kvázi stabil bevételekért azonban időnként nagy árat fizet az ISIS, hiszen az olajkutak hasznosításával kézzelfogható célpontokat adott az Egyesült Államok kezébe. Az USA nem is hagyta ki a lehetőséget, és légitámadásokat indította a terroristák által megszerzett létesítmények ellen. Ez ugyan mérsékelte az ISIS olajbevételeit, de teljesen nem sikerült elvágni ezektől a pénzektől.

Az olajon kívül igazán nagy pénzt a terrorista szervezet kezdetektől az egyéni felajánlásokból szerezte.

Ezek a pénzek a világ minden pontjáról érkeznek, és nagyon nehéz őket lenyomozni. Adományozói védelme érdekében az ISIS tökélyre fejlesztette az olyan szolgáltatások használatát, mint a bitcoin. Anonimitásuk biztosítása érdekében még oktatásokat is szerveznek, hogy a potenciális támogatókat alapos tudással ruházzák fel a virtuális pénz használatához.

A szinte követhetetlen mozgású digitális pénzre való átállás jó ötletnek bizonyult, ugyanis egy hónapban körülbelül 23 millió dollár lenyomozhatatlan támogatás érkezik az Iszlám Államhoz – legalábbis az Európai Unió Biztonságpolitikai Kutatóintézete szerint. Mivel lehetetlennek tűnik minden átutalást felderíteni, így azokra kéne lecsapni akikhez a pénzek mennek.  

A következő lépés a pénzügyi stabilitás felé, és a kalifátus álmának megvalósítása érdekében, hogy saját pénznemre tesznek szert.

Szeptember elején kezdte el terjeszteni az Iszlám Állam a „Kalifa felemelkedése: Az arany dinár visszatérése” című videóját. A videó egy órában magyarázza el, hogyan is képzeli a terrorszervezet a saját pénzemre való átállást. Az új pénzek között lesz 21 karátos dinár, és ezüst dirham is.

A saját pénznek a presztízs értékén túl más előnyei vannak, ha az ember egy államot készül létrehozni. Azt is pedzegetik, hogy az arany dinárral szeretnék stabilizálni az olajból származó bevételeiket.

Másrészt nehéz nem propaganda akcióként tekinteni a bejelentésre. Az ISIS ugyanis szinte minden tranzakcióját és kifizetését dollárban bonyolítja. De az ISIS által uralt területeken az kereskedelemben se jelent meg az új arany dinár, hanem az eddig is használt helyi valutákat használják az emberek.

Az Iszlám Államot csak akkor lehetne megfosztani teljesen bevételeitől, ha szétvernék a szervezetet. Az a kényelmesnek tűnő megoldás, miszerint előbb megpróbálják elzárni a pénzszerzési lehetőségeitől, nem fogja azt az eredményt hozni, amit remélnek tőle.

Túlságosan sok helyről származnak ezek a pénzek, és rendkívül profin kivitelezett megoldásokkal oldják meg a szervezet finanszírozását. Ereje, és "kedve" viszont senkinek sincs, hogy komoly erőket összpontosítson az Iszlám Állam frontális lerohanására.

A logikusan szóba jöhető Egyesül Államoknak nem csoda, ha nem fűlik a foga, hogy szárazföldi csapatokkal egy újabb közel-keleti konfliktusban részt vegyen.
Főleg, hogy Irakból mindössze 4 éve vonultak ki.

Ahogy a mondás tartja, a háborúhoz 3 dolog kell: pénz, pénz, pénz. Az ISIS pedig a pénz előteremtésében elég jól muzsikál, és míg ez így marad addig a háború folytatódni is fog.

(independent.co.uk, nbcnews.com, dw.com, cnn.com, nytimes.com)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére