Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Dél-KÍNAI-tenger a kínaiaké

888.hu

2015.09.15. 14:30

A kínaiak megoldották az egyik legstresszesebb területi vitát, amikor átvágták a gordiuszi csomót és közölték: a Dél-kínai-tenger a kínaiaké - nem véletlenül hívják "kínai"-nak. It's all about the name, stupid!
London, 14:30

A Dél-kínai tenger, ahogy a neve is mutatja, Kínához tartozik.”

nyilatkozta Jüan Jübaj, a kínai északi flotta altengernagya egy biztonságpolitikai fórumon. Jübaj hozzátette: a terület a Han dinasztia (i. e. 206- i.sz.220) óta kínai fennhatóság alatt állt.

 

Miért érdekes a Dél-kínai-tenger?

Mert Kínán kívül 5 másik országnak (Tajvan, Vietnám, Malájzia, Brunei és a Fülöp-szigetek) is vannak követelései a természeti kincsekben gazdag területen. Becslések szerint 190 ezermilliárd köbméter gáz, és 11 milliárd hordónyi olaj sorsa forog kockán. Ráadásul még a halászatban is van fantázia a környéken.

A biztonságpolitikai szakértők szerint ez a térség lehet az egyik legveszélyesebb tűzfészek a közeljövőben. Nem sokat enyhített a helyzeten, amikor Kína mesterséges szigeteket kezdett építeni a vitatott hovatartozású terület zátonyain. Az elmúlt másfél évben közel 800 hektárt tudtak így bekebelezni, de a korallzátonyok feltöltésével nemcsak a vitás területszerzés a gond.

A térségben egyre nagyobb feszültséget okoz az építkezősdi, mert a kínai létesítmények kikötő- és kifutópálya-alakúak. Innen már csak egy ugrás egy kínai katonai bázis felépítése. A Pentagon júniusban már rászólt a kínaiakra, hogy álljanak le a terület militarizálásával.

Kíváncsiak lennénk, hogy vajon a kínai logikát kiterjesztve Jübaj altengernagy hogyan vélekedik például a Mexikói-öbölről vagy az Indiai-óceánról…

(TIME)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére