Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: demokráciaprobléma feszíti Európát

2015.12.04. 11:05

BUDAPEST, 11:00

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában schengeni övezet felfüggesztéséről szóló ötlet abszurditásáról és a liberális korszak végéről is beszélt.

A nap egyik legfontosabb kérdése, hogy valóban felfüggesztik-e a schengeni egyezményt az uniós miniszterek pénteki találkozóján; Görögország esetében felvetődött a kérdés, de azóta több állammal kapcsolatban fontolgatják a magországok szabad mozgás korlátozását.  

Nem meglepő, hogy a miniszterelnök is ezzel a témával indított a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.  

Úgy akarnak védekezni – szerintem egyébként a saját rossz migránspolitikájukkal szemben –, hogy visszaállítják a határőrizetet olyan országok között, amelyek nem Európa külső határát jelentik"

– fogalmazott Orbán. Szerinte az alapító államok le akarják választani magukról a kelet-európai államokat. Véleménye szerint teljesen elfogadhatatlan, hogy Magyarországot, az egyetlen tagállamot, aki tényleg megvédte Európa határait kizárják a szabad mozgás lehetőségéből.

Emlékeztetett arra is, hogy csütörtökön a Visegrádi négyek létrehozták a Schengen Barátai csoportot, aminek a célja a külső határvédelem megerősítése. Orbán szerint a négy ország közösen lép majd fel a korlátozással szemben.

Az interjú során beszélt arról is, hogy Magyarország megtámadta a kötelező kvótákról szóló döntést az Európai Bíróságon. Szerinte csak mi magunk dönthetünk arról, hogy kivel akarunk együtt élni, és ebbe senkinek nem lehet beleszólása. Akik pedig már itt vannak, azokat törvényileg kell kötelezni a helyzet rendezése után, hogy visszatérjenek szülőföldjükre, és ott építsenek egy jobb világot.

Az uniós-török csúcstalálkozóval kapcsoltban úgy fogalmazott, hogy az uniós nagyhatalmak azért kötöttek megegyezést, mert gyengék, és a törököket akarják rávenni Európa védelmére. Magyarország támogatja a török csatlakozást, de

nem koldulhatunk biztonságot.”

Európának úgy kell tárgyalóasztalhoz ülnie, hogy bizonyítja: saját erőből is képes megvédeni külső határait. De ezt a lehetőséget az uniós nagyhatalmak elvetették, amikor leültek Ankarával, hogy Erdogan segítségét kérjék.

Orbán arra is figyelmeztetett, hogy vészes különbségek mutatkoznak az uniós vezetők és a polgárok véleménye közt. Szerinte a vezetők valóban hisznek abban, hogy a tagállamoknak jót tesz, majd ha milliószámra engednek bevándorlókat a területükre, de a lakosság ezt nem így gondolja. Ez szerinte demokratikus probléma

a liberális korszak helyett egy demokratikus korszak kell, hogy jöjjön”

– tette hozzá.

A beszélgetés végén kitért a hazai oktatás kérdésére. Véleménye szerint az I. Világ Háború után az ország elvesztette a nyersanyag forrásait, de szerencsére a „magyar egy agyas nép, és a semmiből is létre tud hozni valamit.” Ezt az előny kell kihasználnunk, de ha felmérések szerint egyre rosszabb eredményeket produkál a hazai diákság, akkor az aláaknázza magyar gazdaságot, és ezt a helyzetet meg kell oldani.

(MTI, Kossuth rádió)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére