Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mindenkit ellenõriznének az EU határain

2015.11.20. 11:50

BRÜSSZEL, 11:40

Rendkívüli ülést tartanak pénteken az uniós igazságügyi és belügyminiszterei a múlt heti párizsi terrortámadást miatt.

A tanácskozásra érkező miniszterek többsége konkrét eredményeket szeretne látni a légi utasok és a külső határok ellenőrzése, valamint a fegyverkereskedelem felszámolása terén – derül ki a Statewatchon megjelent kivonatból.

Megingathatatlanok vagyunk abba, hogy a megfelelő döntések megszülessenek. Ez sürgős, eljött a döntés ideje"

– húzta alá Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a sajtónak nyilatkozva, hozzátéve: azért kérték a miniszterek tanácsának összehívását, hogy döntés szülessen olyan kérdésekben, amelyekkel kapcsolatban már rengeteg időt vesztegettek el.

Cazeneuve a fegyverkereskedelem ellen pontos menetrendet tartalmazó döntést sürgetett, majd kijelentette: szeretné a külső határok megerősítését amit az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex megerősítésével képzeli el.

A francia politikus továbbá arról is beszélt, hogy az unión belül is szükség van ellenőrzésre, mert a terroristák a belső határokon át is utazgatnak.

A miniszterek tanácsának soros elnökségét adó Luxemburg részéről Étienne Schneider úgy nyilatkozott, hogy a külső határok ellenőrzésének mindenhol hatékonyan kell működnie, mert jelenleg vannak rések a rendszerben, amelyeket meg kell szüntetni.

A Statewatch kivonatából kiderül, hogy a miniszterek rendszerszerű és összehangolt ellenőrzést szeretnének bevezetni, és létrehoznának egy adatbázist is, ami tartalmazná az összes bevándorló ujjlenyomatát, aki átlépi a schengeni határokat. Az adatbázis továbbá magába foglalná a Schengeni Információs Rendszert (SIS), a lopott dokumentumokról szóló adatbázist (SLTD) és a Vízum Információs Rendszert (VIS).

Johanna Mikl-Leitner osztrák tárcavezető kiemelte: a bevándorlókat regisztrálni kell, ujjlenyomatot kell venni tőlük, és biztonsági ellenőrzésen is át kell esniük, s ez utóbbinak az uniós állampolgárokat is alá kell vetni

Többen hangsúlyozták, hogy meg kell állapodni a társjogalkotó Európai Parlamenttel a légi utasok adatait rögzítő uniós rendszerről, a PNR-ről.

Az európai PNR-ről szóló uniós jogszabály megalkotása évek óta tart. A rendes jogalkotási eljárás keretében ugyanis ezt a miniszterek tanácsa és az Európai Parlament csak együtt fogadhatja el.

 A miniszterek közül többen egyetértettek abban, hogy a hatóságoknak tudniuk kell, hogy akik visszatérnek Európába, azok hol jártak, ki, honnan, hova és kivel utazott, szerintük ennek nem csak az unión kívülről érkező járatokra kell vonatkozzon, hanem a belső repülésre is.

 

Theresa May brit belügyminiszter azon az állásponton volt, hogy világos kapcsolat van a külső határok ellenőrzése és az unión belüli közbiztonság között, ezért végre kell hajtani az eddig hozott döntéseket, szigorítani kell a fegyverkereskedelem szankcionálását, és meg kell állapodni a PNR-ről.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter a PNR-t az európai biztonság központi elemének nevezte.

Tudnunk kell, ki repül be Európába, hogy ki akar ide visszatérni"

– hangoztatta a tárcavezető.
 

(Euobserver, Statewatch, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére