Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az oroszok hiába terelik a figyelmet Ukrajnáról

2015.11.19. 10:32

BRÜSSZEL, 10:30

Vlagyimir Putyin orosz elnök szívesen meglovagolná a párizsi merényletek nyújtotta alkalmat, hogy javítson az Európával való viszonyán – nem csoda, hogy az ukrán kormány fél, hogy a közeledés árnyékot vet az ország keleti felében most is zajló harcokra.

Az ukránok félelmével ellentétben azonban az EU hivatalnokai arról beszélnek, hogy bár tényleg egyre erősödik igény az unió vezető országaiban arra, hogy megnyerjék az oroszokat a Da’es elleni harchoz azzal, hogy nem feszegetik különösebben az ukrán kérdést, az Európai Unió által felállított szankciók valószínűleg nem szűnnek meg Oroszországgal szemben.

Az Európai Unió még 2014-ben hozott gazdasági szankciókat Moszkva ellen a kelet-ukrajnai konfliktusban harcoló szeparatisták támogatása és Krím elfoglalása miatt. Az oroszok a ami napig tagadják, hogy segítséget nyújtanának a kelet-ukrán fegyvereseknek.   

A feltételezés, hogy a januárban lejáró szankciókat takarékra állítanák, onnan ered, hogy Párizs egyre mélyebb kapcsolatot épít ki Moszkvával az Iszlám Állam elleni harcban. Ráadásul az orosz elnök az elmúlt napokban az ISIS elleni nemzetközi összefogás egyik vezéralakjaként tűnt fel, ami tovább erősíti az ukrán aggodalmakat, ugyanis attól tartanak, hogy Putyin megnövekedett befolyását arra használja majd fel, hogy aláássa Ukrajna együttműködését az USA-val és az Európai Unióval.

Az orosz stratégia az, hogy azt az érzetet akarják kelteni, mintha a nyugatot már nem érdekelné Ukrajna. Moszkva mottója az, hogy tegyük félre Ukrajnát és harcoljunk a terrorizmus ellen"

– nyilatkozta Dimitro Kuleba, Ukrajna stratégiai kommunikációért felelős különleges nagykövete.

Az EU vezetői december közepén tárgyalják a Moszkva ellen bevezetett szankciók kérdését.

Az ukrán félelmek ellenére, hogy Európa békülékenyebb hangot fog megütni a Kremllel,
a hivatalos EU-s források szerint a tárgyalások során a legvalószínűbb, hogy újabb 6 hónappal meghosszabbítják a szankciókat, de nem kizárt, hogy egy teljes évre kiterjesztik azokat. Az Európai Unió ezzel kívánja jelezni, hogy nem feledkezett meg Ukrajnáról – nyilatkozták a hivatalnokok.


Miközben Moszkva közeledni próbál a nyugathoz, azért nem állja meg, hogy odaszúrjon egyet Ukrajnának, ugyanis november 18-án a Kreml bejelentette, hogy január elsejétől tilalmat vezetnek be az Ukrajnai élelmiszer importra, amiért Kijev csatlakozott a nyugati szankciókhoz.

(The Wall Street Journal, Reuters)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére