Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tele a világsajtó a párizsi mészárlással

2015.11.15. 16:39

Franciaország

Az ország gyászol, a sajtó a válaszokat keresi. A párizsi République téren több ezren gyújtottak gyertyákat és az emlékezés virágaival díszítették ki a teret.

Nicholas Sarkozy új európai bevándorlási politikát sürget. A közbiztonságot illetően drasztikus változtatásokat, Európában pedig új bevándorlási politikát javasol Francois Hollande-nak.

Európának össze kell fognia, és új bevándorlási politikát kell meghatároznia. Mindenkire szükségünk van az Iszlám Állammal való leszámoláshoz, beleértve az oroszokat is. Nem lehet két külön koalíció Szíriában."

 

Ausztria

Az európai politikának pontosan kell mérlegelnie, hogy mit válaszol a véres provokációra, hiszen ettől a reakciótól függ, hogy a párizsi támadás miképp változtatja meg a világot"

– írták a vasárnapi osztrák lapok, amelyek egyúttal higgadtságra intettek.

 

Horvátország

Párizs azért célpont, mert a nyugati civilizáció szimbóluma"

– címmel közölt vezércikket vasárnap a Vecernji List horvát vezető napilap.

A lap által megszólaltatott Tarik Kulenovic politológus és antropológus szerint Franciaország azért vált célponttá, mert több fronton is harcol az iszlám ellen.

A háború, amely már négy éve folyik Szíriában, most átköltözött Európába. Ez a szakasz, már a gerilla-hadviselés taktikáját képviseli, ahol az Iszlám Állam a háborút átköltöztette az ellenség utcáira"

– fogalmazott a szakértő.

 

Lengyelország

Amennyiben az Európai Unió nem állít fel közös frontot a terrorveszéllyel szemben, az iszlám fundamentalistáknak sikerül az újkori Európa legnagyobb teljesítményét, az integrációt lerombolni"

– írja a Rzeczpospolita jobbközép lengyel napilap.

Az, hogy Francois Hollande elnök visszaállította az ellenőrzést a francia határokon, megkérdőjelezi az európai integráció jelképeként felfogott schengeni rendszert"

– írták az újság véleményrovatában.

 

Németország

A Welt am Sonntag című német vasárnapi lap kommentárja szerint:

valami jó is lehet a szörnyűségből, ha a Párizsban, Európa szívében elkövetett merényletek ébresztőként hatnak, és elvezetnek az erős Nyugat politikájához, amelyet a felvilágosodás, a jogállamiság és az emberi jogok iránti büszkeség, és ezeknek az értékeknek a cselekvő védelme jellemez."

A lap szerint amennyiben viszont tovább tart a lavírozás és a tűrés politikája, akkor a párizsi áldozatok csupán az alávetettség előfutárai voltak.

Nincs szükségünk baloldali vagy jobboldali populizmusra. A társadalmi középnek kell radikalizálódnia, egy olyan középnek, amely erélyesen megvédi a szabadság értékeit. Szükségünk van a védekezésre igazán képes demokráciára. Szükségünk van egy erős Európára"

– írta a Welt am Sonntag.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lap kommentárjában hangsúlyozza:

eddig nem volt eredményes az Iszlám Állam elleni katonai fellépés Szíriában és Irakban, és Franciaország eléggé egyedül van Európában a terror ellen folytatott háborújával."

A Spiegel Online szerint Európának és Franciaországnak egyebek között a többi érdekelt hatalommal, köztük Oroszországgal és Iránnal együttműködve ki kell dolgoznia és végre kell hajtania egy tervet a béke helyreállítására Szíriában, és el kell szigetelnie az Iszlám Államot.

Európának sokkal többet kell tennie az európai társadalomban megmutatkozó kilátástalanság, frusztráció és eldurvulás ellen is, hiszen az Iszlám Állam sok harcosa a brit, a francia és a német iskolarendszerből és elővárosokból származik"

– írja a lap.

 

Ukrajna

Az ukrán titkosszolgálatnak és a belügyminisztériumnak olyan információk kerültek a birtokába, amelyek szerint lőfegyverekkel és robbanószerekkel elkövetett terrortámadásokra, provokációkra lehet számítani számos ukrán nagyvárosban, beleértve a fővárost, Kijevet is

– közölte vasárnap Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. A veszély tényét az ukrán államfő is megerősítette. Porosenko szerint olyan információt kapott Kijev a párizsi merényletek után, miszerint iszlamista terroristák kapcsolatban állhatnak Ukrajnában tartózkodó személyekkel. Hozzátette, hogy Ukrajna szorosan együttműködik külföldi partnereivel a béke és a biztonság megőrzése érdekében.

 

Olaszország

A La Repubblica balközép olasz napilap szerint a Párizsban elkövetett merényletsorozat az Iszlám Állam hivatalos hadüzenete volt a Nyugatnak.

A kalifátus elindította a harmadik világháborút"

˜– írta az újság.

A La Stampa az Európába irányuló migráció keltette kihívásokat hangsúlyozta, és arra emlékeztetve olvasóit, hogy az egyik öngyilkos terrorista szíriai útlevele szerint az EU-ba való belépését október 3-án regisztrálták a görögországi Lerosz szigetén.

Az útlevél, amely a francia és amerikai hatóságok szerint hamis is lehet, megijeszti Európát és végleg megváltoztathatná Európa történetét a migrációban rejlő veszélyek miatt"

– írják a konzervatív lapban.

 

Vatikán

Istenkáromlás Isten nevét használni az erőszak és gyűlölet útjának igazolására"

– hangoztatta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren, amely zsúfolásig megtelt hívőkkel.

A katolikus egyházfő fájdalmának adott hangot a Párizsban péntek este elkövetett terrorista támadások miatt, és testvéri részvétét fejezte ki a francia elnöknek és Franciaország összes polgárának, mindenekelőtt az áldozatok családtagjainak és a merényletek sérültjeinek.

Az erőszak és a gyűlölet nem oldja meg az emberiség problémáit"

– hangoztatta a pápa.

 

Egyiptom

A párizsi vérengzés mögött nem az Iszlám Állam, hanem külföldi titkosszolgálatok állnak"

- írja az egyik legolvasottabb egyiptomi napilap a "ne higgyetek Obamának " című vezércikkében. A cikk szerzője Barack Obama  amerikai és Recep Tayyip Erdogan török államfőt nevezte a valódi tettesekként.

 

Kína

A Kínai Kommunista Párt központi lapja, a Zsenmin Zsipao vasárnapi kommentárja annak a véleménynek adott hangot, hogy nehéz lesz békét teremteni a világban addig, amíg a globális fejlődésben egyensúlytalanságok lesznek.

A bosszú, az erő kifejezése és a félelem csíráinak elvetése vezérelhette az Iszlám Államot a párizsi merényletek megtervezésekor, de céljuk kudarcra van ítélve, mert a vér a helyesen gondolkodókat csak erősebbé teszi"

– írja a China Daily című lap.

 

Irak

Az Iszlám Állam dzsihadistái több országban, így Franciaországon kívül az Egyesült Államokban és Iránban is terveztek terrorcselekményeket, és Bagdad figyelmeztette erre az érintett államokat"

– közölte vasárnap Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter.

A külügyminiszter szerint az DAES minden országra nézve fenyegetést jelent, és Bagdad már korábban arra figyelmeztetett, hogy a szervezet kiterjesztheti tevékenységét más országokra is.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére