Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felfüggesztették az orosz szövetséget

2015.11.14. 15:53

LONDON, 8:45

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség meghatározatlan időre felfüggesztette az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa pénteken este telekonferencián foglalt állást az orosz doppingbotránnyal kapcsolatban. Az IAAF tájékoztatása szerint az egyeztetésen a 27 tagból 24-en vettek részt, érintettként az orosz tag nem szavazhatott; az elmarasztaló döntés 22:1-es voksaránnyal született meg. 

Az eltiltást a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) javasolta hétfőn az IAAF-nek, mivel vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik.

 Az IAAF döntése azt jelenti, hogy orosz atléták nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken – így az olimpián sem – mindaddig, amíg az orosz sport-, illetve sportági vezetés meg nem teszi a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására. Hazai versenyekre nem vonatkozik a tiltás.

Először fordul elő, hogy az IAAF egy tagszövetségét felfüggeszti sorozatos doppingesetek miatt.
A feloldás feltétele az, hogy az orosz szövetség egy sor intézkedést hozzon meg. A folyamatot az IAAF egy most felálló bizottsága felügyeli majd.    

Amennyiben a felfüggesztés még addig is érvényben marad, Oroszország nem rendezheti meg jövőre Kazanyban a junior világbajnokságot, illetve Csebokszáriban a gyalogló csapatvilágkupát.
   


Az orosz atlétikát alapjaiban megrázó botrány tavaly decemberben robbant ki. Múlt év végén a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

A WADA ezután kedden felfüggesztette a moszkvai doppingellenőrző laboratórium engedélyét, a létesítmény vezetője, Grigorij Rodcsenkov pedig még aznap lemondott posztjáról, s elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán vizsgálatot rendelt el a WADA-jelentés miatt, egyúttal kérte, hogy az illetékesek mindenben működjenek együtt a nemzetközi doppingellenes mozgalom vezetőivel.
  

(Sports Illustrated, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére