Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Doppingbotrány: egy hetet kaptak az oroszok

2015.11.09. 21:03

MOSZKVA, 22:00

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke egy hetet adott az orosz szövetségnek, hogy tisztázza bizonyítványát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség vádjai alól.

Meg fogom vizsgálni az állításokat, ezt követően az Nemzetközi Atlétikai Szövetség tanácsával közösen meghozzuk az ítéletet"

- nyilatkozta Coe.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a világ egyik legnagyobb, összesen 214 szövetséget tömörítő szervezete. A szervezetnek több tagállama van, mint az ENSZ-nek, vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Az orosz doppingügyeket vizsgáló nemzetközi bizottság szerint az orosz doppinggyakorlat a régi szovjet rendszer maradványa, aminek azonnal véget kell vetnie az orosz szövetségnek.

A testület több hónapos vizsgálódás után döntött úgy, hogy az orosz atlétikai szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppingellenes laboratórium akkreditációjának visszavonását kérelmezi. Amennyiben a vádak beigazolódnak, úgy az orosz atléták a jövőben nem szerepelhetnek az olimpián és más világversenyen sem, amíg a szövetség vissza nem nyeri akkreditációját.

A hétfőn nyilvánosságra hozott, 350 oldalas dokumentum örökös eltiltást javasol öt versenyzőre - köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára.

 

A bizottság állításai között szerepel, az orosz sportminiszter bűnrészessége is. Szerintük Vitalij Mutko nyomására manipuláltak és semmisítettek meg több mintát is a moszkvai doppinglaborban.

 

A történet ezzel nem ér véget. November elején kiderült, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség feljelentése nyomán korrupció és pénzmosás gyanújával nyomozást indítottak Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség előző elnöke ellen is. A gyanú szerint a szervezetet 1999-től idén augusztusig irányító 82 éves Diack és jogi tanácsadója, valamint a szövetség doppingellenes osztályának korábbi vezetője legalább 200 ezer eurót fogadott el az oroszoktól azért, hogy az titkolják és gátolják az orosz atléták doppingügyeinek nyilvánosságra hozatalát.

(MTI)
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére