Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elutasította Koszovót az UNESCO

2015.11.09. 17:04

PÁRIZS/BUDAPEST, 16.01

Nem fogadta teljes jogú tagjai közé Koszovót hétfőn Párizsban, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szerevezete, az UNESCO. Közben Szijjártó Péter Budapesten tárgyalt a koszovói EU integrációs miniszterrel.

A 195 tagállam legalább kétharmadának támogatására lett volna szükség az Albánia által beterjesztett kérelem elfogadásához. A jelenlévő országok képviselői közül 92-en szavaztak igennel, 50-en nemmel, 29-en pedig tartózkodtak. A tagfelvétel elfogadásához legalább 95 támogató szavazatra lett volna szükség.

Koszovót, amely 2008-ben kiáltotta ki Szerbiától való függetlenségét, az ENSZ 111 tagállama ismerte el, teljes jogú ENSZ-tagságát azonban Oroszország blokkolta.

A hétfői szavazást Oroszország és Szerbia ellenezte, az utóbbi ország határozati javaslatot is benyújtott a tagfelvételi kérelemről szóló döntés elhalasztására, de azt a közgyűlés 88 nem, 58 igen és 22 tartózkodás mellett elvetette. Az Általános Konferencia ezt követően szavazott a koszovói tagfelvételről.

Közben hétfőn Budapesten fogadta Szijjártó Péter a koszovói EU integrációs minisztert, a találkozón a nyugat-balkáni ország európai és az euróatlanti integrációjáról volt szó.A magyar miniszter elmondta Bekim Colluknak, hogy Magyarország elemi érdeke, hogy Nyugat-Balkánon béke legyen és stabilitás. Az ehhez vezető leggyorsabb út egyértelműen az európai és az euróatlanti integráció, így Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja a nyugat-balkáni országok integrációját.

Magyarország szorgalmazza a Belgrád-Pristina párbeszéd mielőbbi sikerét, amely fontos összetevője a térség stabilitásának.

(MTI)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére