Mutáns farkasok Amerikában
2015.11.03. 11:29
Az új hibrid állatfaj egy teljesen új genetikai állománnyal rendelkezik: negyedrészt farkas, két-harmadrészt pedig prérifarkas, a maradék DNS pedig a különböző háziasított kutyafajtákból, leginkább német juhászokból és dobermannokból áll össze.

A coywolf, vagy ahogy a Amerikában nevezik, a keleti prérifarkas populációja már több mint egy millió felett jár. A tudósok szerint a keveredés egy-másfél évszázada kezdődhetett Dél-Ontarió környékén, mikor az emberek a természet rovására elkezdtek terjeszkedni. A farkasok és a prérifarkasok vadászterületének csökkenésével kialakult egy olyan helyzet, mikor a farkasok és a prérifarkasok más állatfajokkal voltak kénytelenek szaporodni.
![]()
A tudósok szerint a keleti prérifarkas sikere meghökkentő a populáció számát és a terjeszkedését illetően. A két állat keresztezéséből egy olyan állatfaj született, amely olyan területeken képes terjeszkedni, ahol eddig még soha nem tudott. Már csaknem minden észak-keleti államban megtalálhatóak.
A New York Times-nak nyilatkozó szakértő szerint:
A coywolf negyven százalékkal nagyobb, mint a nyugati prérifarkas, erősebb, farkasszerű állkapoccsal rendelkezik, és örökölte a farkas szociális jellegét…”
A nagyobb állkapoccsal, a több izommal és gyorsabb lábakkal egy magányos keleti prérifarkas simán leterít egy kisebb szarvast is, csoportosan pedig képesek elkapni egy jóval nagyobb jávorszarvast is.
A farkas génekkel nagyobb állatokat tud elkapni, míg a prérifarkas génekkel sikeresebben tud alkalmazkodni a városi és egyéb, ember közelibb környezetekhez. Éjszaka vasútvonalakat követvén például könnyen be tud jutni a városba. Annyira intelligensek, hogy mielőtt átmennének egy forgalmas úton, körülnéznek, hogy jön-e valamilyen gépjármű vagy nem.
A városokban szívesen lakmároznak tököt, görögdinnyét, egyéb kerti terményeket, de megeszik az utcán elhagyott ételeket, épp úgy, mint a városi rágcsálók. A parkokban, a magas aljnövényzetnek köszönhetően pedig simán elejtenek elkóborolt háziállatokat is.
(The Economist, NY Times, Business Insider)























































































