Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az USA titkosszolgálata bekukucskált Európába

2015.10.31. 09:26

NÉMETORSZÁG, 9:25

Az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a német hírszerző szolgálattal (BND) együttműködve próbált nagyszámú európai célpontot megfigyelni

–állapította meg pénteken a két szervezet tevékenységét vizsgáló szakértő, Kurt Graulich.

A német törvényhozás alsóházának – Bundestag – honlapján közzétett jelentés megállapította, hogy az NSA a német szolgálattal folytatott munkát szabályozó megállapodáson túlterjeszkedve "meglepően nagy számú" német célpontról, és "nagyon nagy számú" európai célpontról igyekezett adatokat szerezni.

Az idén tavasszal a német sajtó - elsőként a Der Spiegel című hetilap - kinyomozta, hogy az NSA európai politikusokhoz, uniós intézményekhez, tagállami kormányokhoz, német és európai cégekhez köthető keresőkifejezéseket is átadott a BND-nek, és még az Edward Snowden által leleplezett titkos adatgyűjtő programjai körül kirobbant botrány közepette is, egészen 2013 nyaráig folytatta a megállapodásba ütköző és német érdekeket sértő gyakorlatot.

A Graulich-jelentés bár megerősíti a tényfeltáró cikkek állításait, azonban a jelentés alapján nem világos, hogy voltak-e olyan keresőkifejezések, amelyeket a BND lefuttatott a rendszerein, pedig a 2002-es megállapodás alapján ezt nem tehette volna meg.

Mindenesetre a német kormány már jelezte, hogy szigorítják a BND tevékenységére és az amerikai partnerszolgálatokkal folytatott együttműködésre vonatkozó szabályokat.

A német ellenzék pártjai szerint a Graulich-jelentés használhatatlan. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a fő üzenete szerint mindenért kizárólag az NSA-t terheli a felelősség. Továbbá kifogásolták azt is, hogy nem külső, független szakértő, hanem egy a kormány által felkért szakember készítette azt.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére