Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A bécsi választások margójára

2015.10.12. 12:41

A várakozásokhoz képest kevésbé hozott szoros eredményt a vasárnap megtartott bécsi tartományi választás. Az osztrák szociáldemokraták ugyan veszítettek korábbi támogatottságukból, de még így is 7 százalékkal megelőzték a radikális jobboldal, az Osztrák Szabadságpárt jelöltjét. Bécs most örömmámorban úszkál. A Zöldek is örülhetnek, hiszen közel annyi szavazatot szereztek, mint a bécsi munkanélküliségi ráta, ami jelenleg 12 százalék körül mozog.

Bécs egy valódi baloldali bástya, ami több mint fél évszázada vörös színekben tündököl.

A lakosság 40 százaléka bevándorló hátterű – az osztrák főváros mára egy igazi önazonosságát vesztett európai olvasztótégellyé vált. Bécs az osztrák szocialisták végvára, ahol kiépítették a maguk társadalmi és választói többségét. A jobbközép Néppártnak semmi esélye sincs, ami nem is meglepő a még langyosnak sem nevezhető politikájukat szemlélve. Az osztrák jobbközép régóta két lépéssel jár az események mögött, a bevándorlásról pedig nem tud sokkal többet mondani, mint a Faymann-féle szocdemek.

Az osztrákok számára nemcsak a bevándorlás, de az állandó koalíciós kormányzás is terhes.

Az osztrák jobbközép és a baloldal házassága már évtizedek óta kényelmetlen az osztrákok számára. Az állandó konszenzuskeresés megölte a két párt ellentétét, így a választóikat sem tudják megfelelő mértékben mobilizálni a másik ellenében. Az osztrák radikálisok népszerűsége részben ennek is köszönhető. Elutasít, felháborodik, egyszóval érzelmi szinten is politizál. A közvélemény-kutatások szerint országos szinten már közel 10 százalékkal verik a szocialistákat. A bevándorlás megoldását pedig a többség rájuk bízná.

Akkor mégis mit üzen Bécs a bevándorlás szempontjából?

Azt, hogy minden baloldali hátradőlhet: nem csak ti jártok tévúton.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére