Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Visszacsempészik Szerbiába a migránsokat a horvátok

2015.09.24. 16:01

A horvát hatóságok állítólag mindent bevetnek, hogy enyhítsék az országra nehezedő migrációs nyomást. Szerda este például a horvát rendőrök álltak embercsempésznek; a szerb Blic.rs beszámolója szerint a szerb rendőrök rajta ütöttek horvát társaikon, amint azok a vajdasági Palánkához közel a Dunán keresztül akartak egy csapatnyi migránst "visszacsempészni" Szerbiába.

A szerb lap szerint a horvátok terve az volt, hogy a határszakasz közelében tartózkodó közel 3500 migránst az éjszaka folyamán visszaküldjék Szerbiába, hogy azok a szerb-magyar határon átkelve juthassanak be a schengeni övezetbe.

A szerbek egyúttal azzal is megvádolták a szomszédaikat, hogy azok rendre túlzó jelentéseket közölnek a Horvátországon áthaladó migránsok számáról, hogy ezzel is szítsák a feszültséget a két ország között. A legutóbb közölt jelentések között háromszoros az eltérés horvát és szerb oldalon.

 

Diplomáciai háború

Csütörtök reggel óta nyílt diplomácia háború dúl a két ország között. Korábban mindkét ország vezetői megpróbálták a humanitárius megmentő szerepében tetszelegni – ez jobbára kimerült a magyar kormányzati lépések kritizálásában és menekült kisgyerekekkel való fotózásban. Mára azonban egymást okolják az országukban kialakult helyzetért; a horvátok lezárták a határokat, mire a szerbek importkorlátozásokat vezettek be Horvátországgal szemben.

A két ország vezetői mintha a homokozó két oldaláról kiabálnának egymásnak; ez pedig napi 1 millió eurós kiesést okoz mindkét ország gazdasága számára.

A szerb belügyminiszter csütörtök reggel felszólította horvát kollégáját, hogy nyissa meg a két ország közötti egyetlen, még működő átkelőt; kérésére a horvát miniszterelnök válaszolt: "azt terveztem, hogy megnyitom a határt, de most mégsem fogom." Válaszul a szerb külügyminiszter leusztasázta a horvát kormányát.

 

Migráns import-export

A horvátok azt szeretnék, ha a szerbek nem feléjük, hanem Magyarország felé terelnék a rajtuk áthaladó migránsokat. Állításuk szerint napi 4-5000 bevándorlóval még elbírnak, ennél többet viszont nem tudnak kezelni, a többit Magyarország felé kellene terelni. (Ha a szerbek állítása igaz, miszerint a horvátok rendre eltúlozzák a számokat, Horvátországnak bírnia kellene a terhelést.)

A déli magyar határ mentén közben minden nap újabb rekord dől meg, szerdán már több mint 10 ezer bevándorló jött át a határon. A legfrissebb beszámolók szerint a következő napokban ennél is nagyobb lehet a nyomás a magyar határnál, hiszen a horvátok a szerb-horvát határnál összegyűlt migránsokat buszokra pakolják, és a magyar határhoz szállítják őket. A horvát belügyminiszter szerint a migránsok "import-exportjával" enyhítik az saját problémájukat.

(Blic, AP, BBC News)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére