Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezért igazságtalan a kvótarendszer

2015.09.25. 15:32

A bevándorlási válsággal foglalkozó szerdai EU-csúcs után jó lenne kicsit a döntések és a tények mélyére ásni. A döntések mögött ugyanis értelmezhetetlen elvek, és igazságtalan elvárások húzódnak.

Hogy mi van? Igazságtalan? De még mennyire!!

 

Nemcsak az EU tagállamokkal szemben, de még a migránsokkal szemben is igazságtalan.

A döntések nesze neked, fogd meg jól alapon kezelik a problémát. Persze, értékelhető lenne, hogy az unió végre észrevette, hogy tennie kell valamit, de azon felül, hogy igencsak elkésett a cselekvéssel, a megoldásai is elég felületesek maradtak. Nemcsak a tagállamok, de a migránsok is többet vártak ennél.

 

Vegyük sorra a tényeket!

Bár júniusban a tagállami vezetők 60 ezer migráns szétosztásáról sem tudtak megállapodni, most, érdekes módon 120 ezer elhelyezéséről döntöttek. Ennyit vállal át a többi tagállam Olaszországtól és Görögországtól.

A 120 ezer migránst három felvonásban osztják szét a tagországok között. A folyamatban először 15 600, majd 50 400, végül 54 ezer bevándorlót osztanak szét 23 ország között. Az osztozkodásból Dánia, Nagy-Britannia, és Írország is kimarad.
Magyarország a 120 ezerből összesen 2352 migránst fogad.
Először 306-ot, majd 988 és 1058-at.

Bár az unió azzal nyugtatja magát, hogy ezzel megoldja a problémát, az egész kvótarendszer nagyon is álságos és kontraproduktív. A kvótarendszer üzenete az, hogy "gyertek nyugodtan, majd mi szétosztunk benneteket egymás között". Bár a cél az volna, hogy megállítsuk a migrációs áradatot, ezzel az üzenettel azonban az életben nem fogjuk elapasztani azt. A héten elfogadott terv csak még vonzóbbá teszi Európát, hiszen azt állítja: van megoldás, kezelni tudjuk a migránsok egyre növekvő tömegét. Pedig nem.

A rendszer maga elég homályos. Az unió elvileg a fogadó országok GDP-jének, népességének, és a helyben regisztrált menedékkérők számának figyelembe vételével osztja el a migránsokat.

A kvótarendszer nagy hibája, hogy csak számok vannak, de az nincs pontosan szabályozva, hogy kit melyik tagállamba akarnak elhelyezni. Ahogy a befogadásnak, úgy a migránsok alanyi szétosztásának sincs még szempontrendszere, tehát pontosan nem lehet tudni, kit melyik ország fogad be. Az egyetlen alapvetés, hogy családokat nem választhatnak szét.

Eközben a migránsok jólétet, munkát, és (felső)oktatást követelnek. Eddig is egyértelmű volt, hogy a legtöbben Németországba és Svédországba tartanak, de a kvóták alapján a 120 ezerből csak 31 536 migráns fog Németországba kerülni, míg Svédország alig 4500 bevándorlót fog befogadni.

Így azok a migránsok, akik a jóléti államokba vágynának, kénytelenek lesznek beérni Romániával, Horvátországgal, vagy Bulgáriával. A migránsok ezeket az intézkedéseket valószínűleg igazságtalannak tartják majd, ami konfliktushelyzetet teremthet a befogadó országok és a befogadottak között.

Könnyen előfordulhat, hogy Görögország és Olaszország humán tőke alapján fog szortírozni. Küldő országként, a kiválasztás során előnyösebb pozíciójukat kihasználva kiválogathatják maguknak a kvalifikált, rendesen átvilágított, akár keresztény migránsokat. Akiket nem látnának szívesen, azokat beleválogathatják a mások által átvállalt 120 ezerbe, ezzel figyelmen kívül hagyva az egyenlő esélyek elvét.

 

Mindeközben bohócot csinálunk a valódi háborús menekültekből, akik Jordániában, Libanonban, és Törökországban várják, hogy végre hazatérhessenek.

Ebben a három országban összesen 2 millió szír, fél milliós iraki, és több ezer kurd él menekülttáborokban várva, hogy hazájukban véget érjen a háború.

Az ENSZ menekültügyi hivatala – ami rengeteget bírálja mind a magyar, mind a szerb menekülttáborokat – az elmúlt években a felére csökkentette a jordániai és libanoni menekülttáborok költségvetését

– tudtuk meg Kovács Istvántól, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatójától.

A szakértő  azt is elmondta, hogy ezek az UNHCR által fenntartott közel-keleti táborokban a menekültek napról napra egyre rosszabb körülmények között élnek. A szerdai csúcson az EU egy milliárd eurós támogatást fogadott el a Szíriával határos országok megsegítésére, hogy abból tudják finanszírozni a menekülttáboraik fenntartását.

A Jordániába és Libanonba maradt menekültekkel ellentétben az Európába érkezők nem tervezik a visszatelepülést anyaországukba. Sajnos egyre kevésbé tudni azt is, hogy valóban háború sújtotta országból érkezőket fogadunk-e be. Egy hete, a horgosi zavargásokat megelőzően is több száz "szír" migráns lépte át a magyar határt; róluk később  kiderült, hogy valójában bangladesi állampolgárok.

A kvótarendszer nem fogja megoldani Görögország problémáját.
Az ország ugyanis csordulásig tele van, így kénytelenek utaztatni, és ellenőrzés vagy regisztráció nélkül tovább engedni a migránsokat. Ezzel a leginkább velünk, magyarokkal tolnak ki, hiszen Görögország után hazánk esik útba, mint schengeni határ. Az elmúlt hetekben, hónapokban több mint 200 ezer migránst regisztráltunk. A dublini rendelet értelmében, ez a görögök feladata lett volna. A migránsok nagy része, viszont nem volt hajlandó menekülttáborokban maradni, és egyből továbbindult Ausztria és Németország felé.

Ez azért bajos, mert ha ezekből az országokból kiutasításra kerülnek, akkor kénytelenek lesznek visszatérni abba az országba, ahol a regisztrációs eljárást indították; Magyarországra.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére