Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nézz fel éjjel az égre, nem bánod meg!

2015.09.27. 18:00

Idén nem lehet panasz a bolygók látványos mozgására, hiszen nyáron részleges napfogyatkozásban is gyönyörködhettek a természetkedvelők.

A mostani különlegesség, a szuperhold, pedig azért (is) érdemel kiemelt figyelmet, mert szeptember 28. lesz az a nap, amikor a Hold a lehető legközelebb (alig több mint 50 000 kilométerre) kerüli a Földet. Ennek köszönhetően 14 százalékkal nagyobbnak tűnik, és a szokásosnál jóval fényesebben világít az éjjel.

Mindeközben teljes holdfogyatkozásra is sor kerül, tehát megfigyelhetővé válik, ahogyan a Hold részben a Föld árnyékába kerül (annak köszönhetően, hogy a Nap és a Hold közé ,,áll" a Föld, így kerül árnyék a Holdra).

Az "egyszerű" holdfogyatkozás ugyan önmagában meglehetősen gyakori esemény, évente átlagosan kétszer láthatunk ilyet, ám  hasonló szuperholdas holdfogyatkozásra utoljára 1982-ban került sor, a következőre pedig 2033-ig kell várni. Teljes holdfogyatkozásra (amely Magyarországról is látható lesz) 2018 július 27-én kerül sor.

 

Pontosan mikor érdemes az eget fürkésznünk?

A félárnyék hajnali 2:11-kor érinti a Holdat, de jelenléte csak fél órával később válik láthatóvá. A Hold 3:07-kor kezd belépni az árnyékba, és 4:11-kor tűnik el teljesen benne, a fogyatkozás maximuma 4:47-kor lesz. A Hold végül 5:23-kor kezd kilépni a Föld árnyékából, és 6:27-re hagyja el azt teljesen. A félárnyék halvány szürkés jelenléte azonban még fél órán át észlelhető lesz a Hold korongján.

A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 perc 55 másodpercig tart, a totalitást megelőző, valamint az azt követő részleges holdfogyatkozással a jelenség időtartama 3 óra 20 perc.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére